Блог

Евкалипта носи аромат и изисканост на всяка градина или тераса

16 юни, 2016 | Сподели: |

Вечнозеленият евкалипт е познат и обичан от дълбока древност заради полезните си свойства. Принадлежи към семейство миртови и включва и дървета, и храсти. Най-разпространен е в тропичните и субтропичните области. Расте бързо и интензивно. Масово се среща в Нова Гвинея, Австралия, Тасмания, Средиземноморието.

Евкалипта освен за ценните масла, се отглежда и като източник на дървесина или пък с чисто декоративна цел – като жив плет или самостоятелни растения. Съществуват различни разновидности, подходящи за отглеждане в различни условия – студени зими, бедни почви и други. Студоустойчивите видове цъфтят в бяло.

Стъблото на евкалиптовото дърво е гладко, в бяло и сиво, често има много интересни цветни петна, в розово, лилаво, жълто. Младите листа са удължени и заоблени, леко мъхести, оцветени в преливащи сиво, синьо и зелено. Размерът им е от два до пет сантиметра. С времето, достигат до 10 см, а цветът им се променя в по-отчетливо зелен.

Евкалипт можете да си отгледате в оранжерия. Осигурете му подходяща почва – две части глина, две пясък или перпит, една торф. Полейте. Изчакайте почвата да изсъхне и после полейте пак. Торете балансирано. През пролетта евкалипта трябва да се премести на постоянното място, което сте му подбрали, когато разсада достигне поне 20 см. височина.

rainbow07

Ако искате да си отгледате евкалипт в градината, изберете си студоиздръжлив вид. Поливайте го редовно и обилно, без да допускате изсушаване или прекалено задържане на влага. Евкалипта почти не се нуждае от торене. Възрастният евкалипт има нужда от пряка слънчева светлина, за да се развива максимално добре. Осигурете му завет и свеж въздух. Евкалипта не се впечатлява от летните жеги.

Можете са си отгледате евкалипт и в саксия. Трябва му лека, отцедлива почва и слънчева топла стая. Лятото е добре да се изнесе на южна тераса с пряка светлина. Поливайте рано сутрин и торете често цялото лято. Ако искате да не разрастне бързо и да се наложи пресаждане, просто го подкастряйте. Паднат ли температурите, време е да го приберете вътре, на топло. Евкалипт може да се оформи и в бонзай.

Уханието на евкалипта е много приятно и държи насекомите далеч. Растението има и редица полезни свойства. Аборигените са го използвали за сваляне на висока температура. Евкалиптовото масло намира приложение в аромотерапията; в състава на пасти за зъби, масажни масла и мехлеми; парфюми и ароматизатори. Евкалипта успокоява ума и тялото и подобрява настроението, стимулира кръвообращението и сърдечната дейност, намалява кръвната захар. Ако добавите евкалиптово масло в почистващите препарати пък, ще вдигнете значително тяхната ефективност – евкалипта доказано премахва голяма част от домашните микроби. Прибавете го към вода и спокойно можете да почистите и дезинфекцирате всяка повърхност.



Call Now ButtonЗвънни