Блог

Почвата в оранжерията

25 април, 2016 | Сподели: |

Какво се случва често със земята в оранжерията? Покривът на оранжерията прави падането на листа върху земята невъзможно. Те пък са ценен източник на органика, от който почвата в оранжерията е лишена. Слънцето постоянно я нагрява. При всяко отваряне на врата или прозорците, вятърът отнася влагата от почвата и листата. Ако в стремежа си да „проветрим“ направим течение в оранжерията пък и последните остатъци влага си отиват. Почвата изсъхва. Листата – също. Започваме да поливаме. Следва температурен шок. Организмите, които живеят в почвата започват да загиват, а корените страдат. Постоянно привнасяме различни вещества, които трябва уж да помогнат. За да се застраховаме, прекаляваме с техните количества. Реално обаче, остават само бучки глина и пясък, които няма как да се разтворят при постоянното „измиване“ на пръстта. Видът растения, които се сеят в оранжерията, също дават своите отражения върху качеството на земята и я „уморяват“. Целият гореописан процес води до извода, че почвата в оранжерията е просто, ами, лоша.

soil1

Каква трябва да е пръстта в оранжерията? Хубава, плодородна, черна, лека, рохка и пълна с неразложена и разложена органика.
За цвета на хубавата почва е отговорен хумусът. Той е разложената органика – продукт от крайното разлагане на различни растителни остатъци. Мощен помощник за растежа на растенията в оранжерията е и хумусният воден разтвор. Минералите също са нужни. Необходима обаче, преди всичко е и свежа органика. Тя гние и чрез този процес дава на растенията въглерод и не само.

Да кажем някои неща и за торовете. Фосфорът се отмива бавно от почвата, за разлика от калият и азотът. Избягвайте азотните торове, защото след честата им употреба растенията трупат нитрати. Микроелементите цинк, бор, мед пък в големи дози са отровни. Идеалното торене е на често и по малко. За това спомага и капковото напояване.

Живата пръст, пълна със съответните хумус, органика, червеи, бактерии и други и най-добра за растенията. Тя се нуждае само от редовно привнасяне на органика.

Основна роля за качеството на земята се отделя в теорията и практиката на биодинамичното земеделие. Тук почвата и особено компостът, се разглеждат като отделни системи, със собствени правила и закони.

За качеството на продукцията в оранжерията, почвата е изключително важна. Отделете и нужното внимание.Звънни