Блог

Как да си отгледам чушки в оранжерия?

3 май, 2016 | Сподели: |

И за чушките (пипера) както и за другите растения, които отглеждаме в оранжерията си, от голямо значение са семената. Те трябва да са качествени, обеззаразени, с доказан произход и висока кълняемост. Разбира се, от значение е и качественият разсад. Силният още в началото корен на чушката, означава силно, добре хранещо се растение в последствие.
Чушките виреят най-добре при температура в оранжерията от 18 до 20 градуса. Под 12 градуса растежът им се забавя, а над 35 градуса растенията загиват.

spazvaite-4-osnovni-pravila-kogato-otglejdate-piper

За най-ранното производство на пипер сеем в отопляеми оранжерии от края на януари до края на февруари. За по-късно производство семената за чушки се засаждат от началото до средата на март. Имайте предвид, че за квадратен метър почва ще са ви нужни от десет до дванадесет грама семена. Дълбочината, на която се сеят семената за пипер в оранжерията е два до три сантиметра.
Добре е, в началото да поддържате малко по-висока температура от оптималната 18 – 20 градуса в оранжерията. Вдигнете я с около 2 градуса и ще видите как разсада Ви чушки ще расте бързо и добре. Хванат ли се семенцата обаче, намалете градусите до оптималните 18. Редуцирайте и влагата в оранжерията до около 65 %. Максимизирайте светлината.
Времето за пикиране т.е. разсаждане, е когато младото растение покара и второ листо. Растението се изважда внимателно, за да не се наранят коренчетата и се пикира. За чушките подходящо разстояние за пикиране е 8 на 8 см. Преди засаждането, разсада се калява, чрез контролиране на микроклимата в оранжерията – проветрява се по-често, температурите леко се понижават. Денят преди разсаждането растенията се поливат добре, за да не се нарани кореновата им система. Сее се в почва с температура от около 14 градуса, на дълбочина десет сантиметра. За да израснат Вашите чушки здрави и силни, задължително е да ги напоявате добре. Първото поливане е веднага след засяване. Второто след около пет до шест дни. После, това трябва да се случва на 12 до 15 дни, с покачването на температурите поливките стават ежеседмични. Препоръчително е капковото напояване. Балансирайте почвата, която храни пипера в оранжерията Ви. Не е добре нито да е преовлажнена, нито твърде суха.
Когато берете чушките, откъснете и болните зеленчуци, ако има такива. Така заболяването няма да се разпространи. Внимавайте да не късате и листа, защото това ще забави бъдещото развитие на растението. Чушките обичат течен био тор. Той подпомага растежа и плодовитостта им.Звънни