Блог

Как да поливам растенията в оранжерията?

18 април, 2016 | Сподели: |

На теория, всеки знае (е, почти всеки) как да полива растенията – плодове, зеленчуци, билки, цветя, гъби – в оранжерията си. Ако се абстрахираме от индивидуалните нужди на всеки вид, правилото е едно – напояване сутрин или вечер, с топла вода. Верен помощник в поливането на растенията, в оранжерия или не, е капковото напояване. Не всеки обаче, може да си го позволи.
Реално, градинарите поливат своите оранжерийни и не само питомци тогава, когато имат време и възможност. Не дай си Боже пък, да се наложи да отсъствате. Тогава грижата поемат съседи или близки, които пък често имат свое виждане кога и как да боравят с маркуча и лейката.

Знаете ли, че по принцип поливането е … вредно? То всъщност, по същество е промяна, при това инвазивна, на температурата и влажността на почвата. Ако пък към водата са прибавени и различни подхранващи елементи, вече се променят и химическият и състав и PH на пръстта. Целият този процес е своеобразен стрес за почвата. Ако пък поливате растенията в своята оранжерия в горещините, въпросният стрес е още по-голям. Затова и се препоръчва поливането сутрин или вечер с топла вода.

Watering-Flowers---

Когато поливате, често капки H2O попадат върху листата. Това пък може да доведе до „изгаряне“, защото влияе на изпаряването на течност от листата на растението в оранжерията.
Поливането на доматите в оранжерията, вече обсъдихме. В началото е веднъж седмично, после – два пъти, но с по-малко вода. Прекалено честото поливане на растенията в оранжерията води освен до различни заболявания заради прекомерната влага и до влошаване качествата на почвата. Нарушават се микрофлората и микрофауната. Структурата на пръстта се размива.

Всички сме наясно, че без поливане, няма растеж и реколта. Но, поливайте умно! Грешките изброихме нагоре. Растенията пият вода от почвата. Използват я, за да пренесат хранителните вещества от кореновата система към листата, които пък изпаряват водата и така предпазват от прегряване. Реално, изхождайки от тази верига, ако успеем да съхраним почвата и следователно растението влажни и помогнем на листата да не прегряват, ще съкратим нуждата от вода. Това можем да постигнем чрез поставяне подложка на почвата. Така влагата не се губи. Това пък води до намалена нужда от поливане на растенията в оранжерията.

Каквото и да отглеждате в своята оранжерия – не забравяйте, поливайте разумно. Сутрин и вечер, топла вода, подложка за пръстта. Спазването на тези прости принципи е залог за успешно оранжерийно градинарство.Звънни