Блог

В подкрепа на родното производство на плодове и зеленчуци

21 април, 2016 | Сподели: |

Последните години изключително застъпен е вносът на чужди плодове и зеленчуци. Пазарът е залят с китайски чесън, турски домати и гръцки краставици. Българинът, охотно пазарува чуждите зарзавати, без да си дава сметка, че родните производители не могат да пласират на разумни цени своята продукция от плодове и зеленчуци. Големите вериги извиват ръцете на българските земеделци и предлагат ниски нива на заплащане за техния труд.

Ние сме българи и е доказано, че най-добро за нас, както и за която и да е нация, е родното производство – плодове, зеленчуци, хляб, брашно, мед и т.н. храни и напитки.

izbiram-balgarsko

Защо трябва да помагаме на чуждите икономики и производители? Защо държавата не стимулира българските земеделски производители? Често задавани въпроси, за жалост без адекватен отговор до момента.

Добри идеи, не липсват. Няма воля обаче, за тяхната реализация. Националната телевизия стартира кампанията „Купувам българско“ в подкрепа на нашите производители от всички браншове.
Засегнати от мащабна чужда конкуренция освен земеделските производители, са и заетите в сектора на животновъдството, преработката на животински продукти, хлебарите, сладкарите, производителите на етерични масла и козметика, фирми за направа на торове и много други сегменти. Нужна е работа в посока премахване посредниците между българските продукти и големите вериги. Добре би било и в учебните заведения за малки и по-големи, да се предлагат само родни продукти.

Плодовете и зеленчуците нашите производители отглеждат с внимание, грижа, знания и умения. На помощ им е вярната оранжерия. Тя помага на дългите цикли на производство на различните плодове, зеленчуци, билки, гъби. Така пък ние, потребителите, получаваме пресни плодове и зеленчуци наше производство на разположение през почти цялата година. Когато нямаме на разположение пресни пък, купуваме преработени плодове и зеленчуци.

Изберете българското. Подкрепете българските производители на плодове, зеленчуци, животновъди, пчелари и хора от всички сектори, които поддържат нашето производство и традиции живи.
Нашата икономика е тази, която има нужда от подкрепа.

А мислили ли сте в посока собствено производство? Поне на по-достъпните за отглеждане продукти за трапезата. Плодове, зеленчуци, стига да разполагате с подходящо парче земя и оранжерия, можете да направите първите си стъпки в посока „знам какво ям“. Защо не?Звънни