Блог

Легенди за магнолията – красиво растение с древни корени

9 юни, 2016 | Сподели: |

Магнолията е растение от старо време. Първите и видове са датирани отпреди десетки милиони години, от времето, преди пчелите. Тя принадлежи към семейство Магнолиеви, чието име е в чест на ботаника Пиер Магнол (1638 – 1715), който първи класифицира уханните растения. Родът и включва над 210 вида покритосеменни вида. Най-разпространена е в Азия, Америките, Индия.

Източни легенди разказват, древни истории за магнолията. Настанете се удобно и нека заедно се потопим в древни Япония и Китай:

Някога Кейко, младо, бедно момиче, изкарвало прехраната си с изкусна изработка на хартиени цветя. Докато работела, един ден в стаята и влетял папагал, с обещание да я направи богата, ако го храни, пои и обича. Тя приела. Птицата направила така, че с помощта на капка от своята кръв, Кейко вдъхвала живот на цветята си и те оживявали в разкошен жив цвят, на който никой не можел да устои. Условието на папагала било, девойката да не прекрачва границата и никога да не вдъхва живот на толкова цветя, че да изхаби и последната си капка кръв. Богатствата потекли. Птицата и момичето живеели спокойно и щастливо. Един ден обаче, се случил той – момък, който запленил Кейко дотолкова, че тя приела да стане негова жена. За жалост обаче, освен красив, той бил и много алчен. Карал съпругата си да използва все повече и повече своята дарба. Един ден, минала границата, поставена и от папагала. С последната и капка кръв, тя си отишла и се родила магнолията.

magnolia-flowers

Второ популярно сказание разказва, за нападение на разбойници хунхузи – те атакували мирното население в древен Китай. Избили много хора. Унищожавали реколтата и крадели добитъка. Един ден измислили ново зверство – събрали стоте най-красиви девойки от един град. Завели ги на площада и ги вързали. Започнали безкрайни веселби, а всяка сутрин, убивали по едно момиче. Когато последната девойка издъхвала обаче, тя се помолила на земята, попила кръвта на другарките и близките и – да не позволява да изчезнат завинаги. Пияните хунхузи се събудили след поредния тежък запой. На площада вместо тела, имало красиво дърво, със сто розови пъпки, готови да се отворят и да попият първите слънчеви лъчи. Озверелите разбойници насекли дървото на малки парчета. От всяко парче, докоснало земята обаче, пораснали нови дървета. Всяко – със сто розови пъпки. Родила се магнолията.

Някога различни видове магнолии са били използвани като лекарствени средства от източните народи. Листата на M. Obovata пък се използват при приготвянето на храна – като съдове за готвене и сервиране. Растението се използва и в парфюмерията и козметиката.

Днес магнолията е част от все повече градини и у нас. Тя е красива, уханна, аристократична. Направете я част от своята градина, заедно с оранжерията, беседката, дворната сауна, декоративното езерце. Създайте своята приказна градина днес.Звънни