Блог

Ликвидамбърът (амброво дърво) добавя богата палитра към цветовете в градината

7 юли, 2016 | Сподели: |

Смолоносният ликвидамбър е популярен и под името амброво дърво. Той принадлежи към семейство Altingiaceae. Ликвидамбърът е високо широколистно листопадно дърво. Изключително атрактивни са променящите се цветове на листата му. От зелени, те преминават в топло жълти, портокалово оранжеви, яркочервени и тъмновиолетови. До късна есен този пъстър листен водопад оформя короната на амбровото дърво. В младите му години, тя е с пирамидална форма, която с времето преминава в овална.
Цъфти на пролет, а цветовете му са жълто-зелени. Плодът е разпукваща се кутийка. Листата са длановидни, с от три до седем върха. Амбровото дърво се отличава с бърз растеж.

Най-популярните видове смолоносен ликвидамбър (амброво дърво) са:

  • Източния ликвидамбър Liquidambar orientalis
  • Ликвидамбър формосана Liquidambar formosana

Срещат се в Азия, Централна и Северна Америка.

Амбровото дърво обича светлината. Предпочита богати, неваровити почви. Не издържа на засушаване. Нуждае се от умерено до обилно поливане. Ликвидамбърът е студоустойчив.

Декоративните ликвидамбъри достигат до 15 метра височина. Диворастящите обаче, могат да извисят клони до цели 45 метра. Те имат потенциала да живеят до цели 4 века!

Размножава се чрез резници през лятото или семена преди зимата. Разбира се, винаги можете да си закупите разсад в контейнер, който да засадите от март до ноември на избраното място.

Ликвидамбърът е декоративно дърво. Част е от много паркове и дворове в страни по целия свят, заради високите си естетически качества. Прекрасната му корона, преливаща в цветове, е особено атрактивна и внася допълнителна топлина в есенния пейзаж.

Под красивите пъстри листа на амбровото дърво, можете да разположите подходящи градински мебели. Тук шарената сянка ще е идеална и за люлеещия се стол. Можете да си изградите и красиво градинско езерце, което да направите дом, за също толкова пъстрият колкото ликвидамбъра, японски шаран кои. Къщата и градината са неделимо цяло. Изберете своя дом с нас.



Call Now ButtonЗвънни