Блог

За люлеещия стол и … домашната лимонада

24 юли, 2015 | Сподели: |

rocking_chairКитна къща, наднича зад зеленината, отпред – стопанин. В люлеещ се стол. Загледан в далечината, или пък четящ книга. Защо не и с чаша студена домашна лимонада в ръка? Иска ли ви се да сте на негово място? На мен – да. Много.

Я да започнем с малко информация за люлеещия се стол, а после ще погледнем по-, ами, отблизо и студената домашна лимонада.

Люлеенето се асоциира с майчина ласка, успокоение на сетивата и по-добър сън. В този ред на мисли, люлеещият стол е добър избор за всеки, живеещ в забързаните ни интересни времена. Идеята за него вероятно е дошла като логично продължение на бебешките люлки и кончета с подобна долна част. Ранните модели са представлявали обикновени столове, с добавени в последствие дъги от дървесина или ратан.

retro_roocking_chairЗа създател на това чудесно изобретение някои историци посочват самия Бенджамин Франклин, но реално това става преди неговото време. Появата на „люлеещ се стол“ в английския оксфордски речник е през 1787 г., а изследвания сочат, че е заел мястото си в градините на гражданите на Америка някъде през началото на 18-ти век (около 1710 г.). Вероятно по същото време люлеещият се стол става популярен и в Англия. Запазен е модел на стол от 1630г., за чиито крака са монтирани дървени дъги около 1710 г.

По-късно Михаел Тонет, немско-австрийски дизайнер и производител на мебели, започва да експериментира с огъване на слепени слоеве дървесина. Преминава през редица трудности, но накрая постига успех с огъването в гореща пара на леко, но здраво дърво в извити, красиви форми. С времето мебелите му (Thonet) печелят огромна популярност, редица награди и стават символ на класа. Най-голямата колекция от столове Тонет може да бъде видяна в Музея на приложните изкуства във Виена. През 1860 година майсторът на извитата дървесина създава класическия люлеещ се стол със станалата типична основа-люлка.

rocking_chair_21920 г. Популярност на стария континент и отвъд океана, набира сгъваемият люлеещ се стол, който можеш да вземеш със себе си, докато пътуваш.
1950 г. На сцената излиза доказалият се като изключително издръжлив, люлеещ се стол с луксозна визия, на американския дърводелец и мебелен дизайнер Сам Малууф. Негова неизменна част били ски-образните дъги, с чиято помощ столът се люлеел.
1955 г. Джон Ф. Кенеди спомага за изключителната популярност на столовете на американска фирма, чието люлеещо изобретение облекчавало хроничните болки в гърба му. Американският президент толкова харесвал люлеещия се стол, че го взел на борда на Еър Форс Едно и пътувал с него из страната и по света. Подарявал го на близки, роднини и държавни глави. Днес люлеещият се стол, използван от 35-ият президент на САЩ в Белия Дом, е изложен в едноименните – Джон Фицджералд Кенеди – библиотека и музей.

Специалното място на люлеещия стол в сърцата и домовете на жителите на американския Юг, е възпято и от Харпър Лий и Тенеси Уилямс.

лимонадаПрез годините люлеещият се стол променя визията си – от просто стол с добавени дъги, през специално изработен, понякога тапициран за по-голям комфорт; с различен, детайлен дизайн, в красива, освен функционална и удобна, част от интериора. Би отивал и на вашия двор, нали? Ако си нямате къща с двор, заповядайте.

Обещахме нещо за домашната лимонада, която върви към люлеещия се стол в американския юг.

Ето как да си я приготвите по автентична стара рецепта:
Тайната на перфектната лимонада е …захарният сироп!
За него ви трябват:

  • 1 чаена чаша кристална захар (може да намалите до ¾ чаша)
  • 1 чаша вода

Сместа трябва да ври 5 минути в средно голяма тенджера. Не бъркайте. Отстранете от огъня и оставете да изстине хубаво. (Може да оставите и в хладилник за по-късна употреба). В лимонадата със захарен сироп се избягва отлагането на подсладителя на дъното.

Време е да извадите голямата кана от шкафа и да я напълните с прясно изцеден лимонов сок от 6 лимона. Добавете 4 чаши студена вода, лимонови резенчета от 1 лимон, кубчета лед и захарния сироп. Разбъркайте добре. Опитайте. При необходимост, добавете още вода. Сервирайте във високи чаши с лед.

Забележка: За да избегнете разводняването на лимонадата от леда, замразете си лимонада във формичките за лед.

Воала! Готови сте за отмора в градината!

По материали от: www.architizer.com, www.en.wikipedia.org/wiki/Rocking_chair, www.designboom.com, www.whatscookingamerica.netЗвънни