Блог

Мелбърн, Австралия: Страхотна пасивна къща с уникален дизайн и WOW ефект

13 юни, 2016 | Сподели: |

Далечна Австралия. Предградието на Мелбърн, Яравил (Yaraville). Нестандартна къща, задържа погледа. Следват секунди недоумение и неверие. Побеждава ги ясната идея: „И аз искам такава“, следвани от „Кой е измислил и създал това… нещо?“ Виновниците са Guild Architects – Професионалисти, в това, което правят. С голямо „П“, защото са поредното потвърждение, че когато си мислиш, че си преситен и вече, в общи линии, видял всичко, винаги се появява фактор, който ти се изсмива в лицето и ти показва, че не – никак, ама никак не си прав.

Great passive house1
Great passive house2

Творците определят различната пасивна къща, която са родили, като празник на слънцето, сезоните, единството, рисуването под лъчиста, изобилна светлина, разлистена градина и други в този дух. За какво всъщност говорим: за една бивша скучна, стандартна къща, превърната в разчупено жилищно пространство, което не се вписва в обичайните рамки. (УРА за което)и при това е нискоенергийно и пасивно.

Домът е със соларен дизайн, съобразен с изискванията за пасивна къща. Той включва редица добре обмислени решения – цялостната изолация е много добра; всички прозорци са с отличен стъклопакет и дървени рамки; специални сенници, щори, дървета осигуряват сянка през лятото; таванни вентилатори; южни прозорци; много добра пасивна вентилация, комбинирана с модерна климатична система; LED осветление, озеленяване на ключови места с оглед засенчване през лятото и други. Освен останалото, отпадната от банята и дъждовната вода се събират и използват отново. Резултатът е по-ниски нужди от отопление, охлаждане, вода – съответно и по-ниски сметки. В съзвучие с концепцията за пасивна къща, използваните материали са основни рециклирани.

Great passive house3
Great passive house4

В градината на тази пасивна къща, са засети и плодни дръвчета и билки, така че освен декоративни функции, тя носи и други полезности. Басейнът пък има специално соларно покривало, също съобразено с концепцията за пасивна къща.

Great passive house5

Съществуващата къща в Edwardian стил (типичен по време на управлението на английския Крал Едуард II) е съхранена, като внимателно към нея са приложени изискванията за пасивна къща. Предната и част е запазена като крило, закътало спалните на семейството. Добавена е нова дневна зона. Добавен е нисък покрив, който свързва старата и новата част от пасивната къща. Разделя ги вътрешен двор. Така са спазени изискванията за съхранение на историческата къща, които изискват стриктно разграничение на старо и ново. Оформена е нестандартна зона за почивка, която отваря дома към градината и компенсира ниския покрив.

Дневните зони на пасивната къща са обединени в южната част на имота, като така се осигурява достъпа на максимално много светлина и от север. Дървените тавани се простират из пространствата – вътрешни и външни. Дървена външна настилка обвива къщата от север и запад, прегърнала здраво гнезда за озеленяване.

Тази пасивна къща с необичаен дизайн е създадена с идеята да примами хората да живеят повече навън, отколкото вътре. Съчетава старо и ново в уникално цяло, съобразено с природата. Хареса ли Ви? Създайте го за себе си. С нас.

Снимки и източник: www.guildarchitects.com.au



Call Now ButtonЗвънни