Блог

Най-голямата зелена зелка тежи цели 62,71 кг!

1 декември, 2016 | Сподели: |

Огромният зеленчук представил на ежегодно изложение в Палмър, Аляска Скот Роб (Scott A. Robb). Зелката с огромни размери била демонстрирана на 31 август 2012г. Тя е зелена (у нас популярна като бяло зеле) и кръстена от собственика си „Palmer Pachyderm.“ Предходния рекордьор пък носел многозначителното име „Звяра“ (The beast). Роб казва, че гигантският зеленчук, победил с 4,5 кг дотогавашния победител и наместил се на челно място в рекордите на Гинес, е отгледан с три неща: упорство, постоянство, търпение. „Занимавам се с това от 21-22 години и най-накрая стигнах върха на планината“ – допълва Роб. Съгражданите му споделят, че оранжерията на семейството е една от най-добрите.

zelka

Зелката, със сигурност е била споделена с приятели. Особено предвид размерите и, вероятно е консумирана и в сурово, и в сготвено състояние.  Лекарите и специалистите по хранене, препоръчват да имаме на трапезата си зелева салата поне веднъж седмично – както и такава от карфиол, броколи и червено зеле. Зелето е нискокалорична храна, която подпомага и дейността на стомаха. Зелевият сок пък, е сочен за подходящ за профилактика на сърдечни, вирусни, простудни заболявания. Бялото (зелено) зеле се съхранява лесно. Богато е на витамини, минерални соли, захари, азотни съединения, аминокиселини. Зимата, любимо на много българи е киселото зеле. То е източник на провитамин А, C, B1, B2, PP, K, калций, желязо. Тук захарите са по-малко, отколкото при прясното зеле.

Независимо от размерите на зелето, то е полезно за човека, особено в прясно състояние. Такива са и червеното зеле, китайското зеле, броколите, брюкселското зеле и карфиола. Нали знаете, кои зеленчуци са най-полезни? Тези, които сме отгледали сами, защото сме напълно сигурни за техния произход и вещества, с които са третирани. Кои пък е най-добрият приятел на всеки градинар? Точно така, оранжерията – тя е полезното съоръжение, което позволява дълги срокове за отглеждане на културите и при неблагоприятни външни температури.Звънни