Блог

Старинна, полегнала на хълм къща от историческо Антси, Англия

15 юни, 2016 | Сподели: |

Антси е малко старинно селце в Уилтшър, Англия със старинна църква от XI век и множество къщи от близки епохи. Атмосферата е автентична, топла, уютна. Точно тук, къща през 1964 г. проектирал Дейвид Левит (David Levitt). Къща, разположена на стръмен горски склон, с гледка към кокетните околни сгради, натежали от спомени и история. Къщата била предназначена за датско-британския строителен инженер Ове Аруп (Ove Arup). Включвала и специално студио – работен кабинет за собственика. С годините обаче, къщата започнала да се предава на времето и природата.

Сандра Копин – съосновател на студиото за архитектура и дизайн Coppin Dockray се влюбила в имота. Със съпруга си взели решение да го купят и ремонтират. Речено – сторено. Сблъскали се с нелеката, но предизвикателна и интересна задача, да върнат изгубените здравина и блясък на къщата – запазвайки патината, доколкото е възможно. Наред с всички довършителни неща, комфортния дом получил нова изолация – без която не би могла да се използва ефективно зимата. Основите били подсилени, стъклопакетите – подменени с високоефективни. Сандра и съпруг, добавили и централно отопление. Резултатът от всички подобрения довел до спад с 80% в сметките за електричество на дома. Финалните щрихи включили добавянето на гараж и малко студио. Банята е с откровен прозорец от пода до тавана, гледащ към закътана част от градината.
ansty-plum-1-къща
ansty-plum-2-къща
Днес този странен, комфортен хълмов дом, се нарича Ansty Plum House и е повече от комфортно пространство, съхранило историята и атмосферата си. Различна наглед къща, със стандартните кухня, дневна, спалня, детска стая с интересно второ ниво и изобилие от дърво в обзавеждането. Разчупена, оригинална, комфортна, с прозорци – стени, камини и инфинитивен, добре отлежал уют. Сградата включва и кабинет и библиотека. Градината е пълна с камък и зеленина – стъпаловидна, различна, приятно дива.
ansty-plum-3-къща

„Запазихме духа на сградата, без обаче да правим компромиси с нейната функционалност“ – казва Сандра.

Ansty Plum House е носител на наградата ‘Best Renovation’ на Telegraph Homebuilding & Renovating Awards за 2015г.

Източник и снимки: www.dezeen.comЗвънни