Блог

Рияд – традиционната мароканска къща, превърнала се в луксозен бутиков хотел

10 септември, 2015 | Сподели: |

Кралство Мароко… екзотично място, излязло от приказките за 1001 нощ, кацнало на северозападния бряг на африканския бряг, с излаз и на Атлантика, и на Средиземно море. Тук своята култура са оставили бербери, финикийци, картагенци, вандали, маври, римляни, византийци, араби; различни благородни династии; испански и френски колонизатори. Прехвърлянето на властта през годините, е белязало днешно Мароко във всяко едно отношение. Религии, култура, хора, архитектура.. Днешните мароканци са основно от арабски и берберски произход (91%), тук-там малко африканци и европейци, а 99% от населението изповядва исляма. Официалните езици, са арабски и берберски, като голяма част от населението говори и френски. По-големите градове са Казабланка, Рабат, Фес, Маракеш и Танжер, а редица обекти в тази древна земя са под закрилата на Юнеско.

След краткия исторически обход, време е да преминем към това, за което се разбрахме – аз че ще пиша, а вие – че ще четете – за мароканския традиционен дом.
riad2

Тук живеят ярки цветове, пъстра керамика, пищни градини, екстравагантни декорации.
Традиционната мароканска къща от старо време се казва рияд – от арабската дума за градина. И разбира се, задължително има такава – с портокалови и лимонови дръвчета(обикновено четири), често с чешма или шадраван (в центъра на „квадрата“, който формират дръвчетата). Архитектурата и е насочена изцяло към осигуряване на уединение на семейството. Простичка входна врата и стени крият разкошно декориран дом и обитателите му.
Обикновено рияда е на няколко етажа, като на приземния етаж прозорци, гледащи към улицата няма. Вместо това, стаите гледат към вътрешния двор – градина. На първото ниво има голямо отворено пространство, два салона в краищата му и стая без врати водеща към двора. Салоните често са тесни, с високи тавани, понякога с дърворезби или фрески. Историята нашепва, че са служили за дневна, трапезария, спалня, като в по-старите рияди те са нямали прозорци, а две големи врати с две по-малки в тях – отворени само лятото за прохлада, но все пак преградени с перде, за запазване на уединението.
На втория етаж са разположени още салони с разнообразно предназначение. Малки стаички с ниски тавани, разположени между основните етажи, служели за съхранение на вещи. По-старите рияди разполагат с тераси, гледащи към вътрешния двор.
На покривното ниво на рияда също има тераса – в близкото минало запазена територия за жените. Някога там те са сушели зърно и пране или пък са спели в горещите нощи под звездите. Гледката от покрива на някои от тези къщи е панорамна и зашеметяваща, но по-старите са заградени с високи стени, за да пазят живота на семейството от чужди очи.
Друг тип мароканска къща е т.нар. „дар.“ Малко по-голям е от рияда и вместо градина има вътрешен двор, обикновено с шадраван в центъра. Двата типа къщи са се размили през времето.
Последните години традиционния марокански рияд (дар), имал късмета да се намира в любимите на туристите локации от древната държава, изтупа праха от стаите си, блесна в цветове и започна да приютява гости от цял свят. Често разполага с басейн и хамам. За да приюти повече хора, към обичайните четири до осем спални на имота, често се присъединяват съседни. Резултата е екзотичен лабиринт, потънал в зеленина и история. „Рияд“ вече е синоним на автентичен, но луксозен бутиков хотел. Зад чиито стени и порти зашеметените туристи се опиват от автентична атмосфера с модерни удобства и … уединение.
riad11
riad3
riad4
riad5
riad6
riad7

Източник: www.naturallymorocco.co.uk, www.lawrenceofmorocco.comЗвънни