Блог

Сауната (не)известни

20 септември, 2015 | Сподели: |

panorama-sauna-
Сауна е древна финска дума, означавала традиционната тамошна баня. В други скандинавски езици тя носи значението и на малка постройка, къщичка или хижа. Думата „сауна“ днес маркира финландската парна баня, добила световна известност и отдавна напуснала пределите на скандинавието, за да поти хората по целия свят.

По същността си традиционната сауна е отделна постройка с неголеми размери, или пък стая от дърво, в която има лежанка и нагревател, покрит със специални камъни. Температурата на въздуха в сауната е от 70 до 100 градуса, а влажността се регулира от водата, която се излива върху камъните, с резултат облаци пара. Високата температура и въпросните пари водят до изпотяване на избралия да лекува тялото и душата си в сауната, което пък, казват резултира в по-добро физическо и дзен състояние.
Другият основен вид сауни освен традиционната парна такава, е инфрачервената сауна, която топли не въздуха, а кожата и други открити повърхности.

В Централна Америка и Мексико пък, от древни времена съществува „темаскал“ или “дом на горящите камъни”, дума от индианското наречие науа. Това е специална баня, напомняща сауна, които обаче се е изграждала не от дърво, а от глина или камък. Тя е била е част от дома и на бедни, и на богати лечителска стая – баня, но и вид храм за пречистване на тялото и душата на ацтеки, маи и сапотеки. В нея се изпълнявали редица сложни ритуали, плюс съпътстващите мантри, шамани, барабани и всичко традиционно за вярванията на тези древни народи. Прилики освен със сауната, темаскала има и с турския хамам и руската баня. Днес темаскала също има своето място в живота на наследниците на древните. Явно всички древни и мъдри народи са били наясно с полезността на тези парилни и начина, по който обединяват основните елементи земя, въздух, вода и огън, създавайки благоприятни условия за приближаване на човека до природата и стихиите и, и изчистване на тялото и душата. Той, подобно на другите видове парни бани-лечения, също е с най-подходящ и логичен завършек потапяне в студена вода, която да отмие токсините от кожата, а с тях и лошите мисли и енергия.

Съвсем подобна е руската баня, също с дълбоки исторически корени. Тя е изградена от кръгли дървени трупи на борове и ели и се състои от две помещения. Първото е служело за преобличане и почивка, а второто е било същинската парилня, където е имало печка с наредени върху нея камъни, наричана „каменка“. Принципът е същият – на нагорещената каменка се изсипва вода. Тук обаче, това може да не е вода, а билкова настройка, избрана в зависимост от нуждите на използващият парната баня, или пък дар от природата – кафе, канела, какао, защо не бира или хрян – за да прибавят своите предимства към лечението и да превърнат парната баня и в аромотерапия. Освен предимствата на парата, руската баня впряга здраво на работа, за здраве и тонус на човека, и силата на етеричните масла. Това става и чрез използване на брезови, хвойнови, липови клони. Те се сушат, после преди да влязат в употреба се накисват в гореща вода, за да може да се освободи маслото, която да попие в кожата на използващия банята. Завършека пак е студена вода – токсините са отмити, а душата – успокоена.

Африканската сифуту, римската баня (терми), турския хамам „излъчащ топлина“ (всъщност дело на арабите), японската „муши буро“ … също използват чудото на парата за поддръжка и изчистване на човека на физическо и духовно ниво.

Сауната, както днес се нарича най-разпространеният вид парна баня, е и място за усамотение. Или пък събира своеобразен малък социум, който споделя за нещата от живота, докато дружно се поти и чисти токсини. Сауната е място за релакс и отдих на доста топло място, където сгушени, „като в утроба“ да забравите грижите на ежедневието и да се слеете с природата и себе си. След студения душ – завършек на преживяването, животът е по-ярък, жив, светъл, а тялото – обновено и изпълнено с енергия и сили.

Изобщо, днес видовете сауни са много. Топлинните им източници са дърво, ток, газ, също и слънчева енергия. Има мокри, сухи, димни (най-стария вид – стая с камъни, без комин), парни или инфрачервени сауни.

Осигурете си това полезно удоволствие, донесло много ползи и любимо на древните народи, днес. Доказано е, че сауната намалява хормоните на стреса, помага при настинка, ревматични болки, депресия, хронична умора … Удоволствието на сауната е достъпно. Уверете се сами.

Източник: www.banispa.com; www.en.wikipedia.org/wiki/Sauna; www.kinderhotel-almhof.atЗвънни