Блог

История на … полилея!

21 юли, 2015 | Сподели: |

historical_precedentsДа, сериозно, решихме да пишем точно за това. Кой е полилея, откъде се е взел и как се е променил през времето. Разбира се, роден е от нуждата на човека от светлина и необходимостта да е разположена нависоко с оглед осветяване на помещения добре. Свещите обаче, не са били особено евтини, а всеки полилей си иска поне няколко. Конструкцията от дърво или ковано желязо също не е била безплатна и затова, най-ранните полилеи са били привилегия само на богатите. В общия случай са представлявали дървен кръст с редица шипове, за които са се закрепвали свещите. Издигали са ги на необходимата височина с помощта на верига или въже, застопорени с кука. Местели са ги от помещение в помещение в зависимост от това, къде са нужни.

През XV-ти век полилеят променя формата си и вече е оформен като пръстен или корона и поради цената си, остава част от дома (респективно двореца) на силните на деня – аристократи, търговци или духовници. Символ е на просперитет и съответно лукс и статус в обществото.

1050Преди XVIII век полилея намира място в домовете на все повече търговци, като вече е изработен и в специално отлети калъпи за метал с красив дизайн с неокласически мотиви или е направен от позлатено дърво с резби. Преобладават изчистените линии и класически пропорции, изобразяват се митологични същества.

Следващата стъпка от пътешествието на полилея е свързана с развитието на производството на стъкло. 1676 г. в Англия Джордж Рейвънскрофт открива оловния кристал – в стъкломасата се добавя оловен окис, който прави материала прозрачен. Оловният кристал става все по-достъпен и в резултат се появява кристалният полилей. Светлината, отразена от кристалните му елементи е по-силна, плътна и жива. През XVIII век този вид осветителни тела наред с други изделия от стъкло излизат изпод сръчните ръце на венецианските и бохемски майстори (Северна Чехия), останали със своето изкуство в историята.

germanyБохемските майстори са ненадминати в майсторството си в пречупване на светлината в резултат на играта и по стените на кристалните призми, които създавали за своите полилеи.

Венецианските майстори пък, и особено тези от Мурано, залагали на неповторимото качество на своя основен продукт – стъклото. С негова помощ те ваели листа, цветове, плодове от цветно стъкло, като украса към елементи от издухано стъкло, закрепени на метална конструкция. Разкошните им полилеи били резултат от огромни количества време и майсторлък. Муранските и бохемски стъклени полилеи намерили мястото си в редица църкви, катедрали, дворци, галерии, театри… Колко ли любопитности от миналото могат да ни разкажат…

Palace-Interior-ChandelierВ средата на XIX век, когато газта започва да се използва за осветление полилеите също търпят трансформация.
Същото се случва и през 1890 с появата на електричеството.

XVIII и XIX век производството на полилеи продължава, но широко достъпните газ и електричество го изместват от статута му на привилегия и задължителен атрибут от жилищните и работни пространства на по-заможните.
Края на XX век чисто естетическите функции на полилея вземат превес и го съхраняват във времето, вместо да го запратят в забвение, като ненужен светилник от миналото, предал се пред електрическата енергия и газта.

cleaning_chandelier1

cleaning_chandelier2

cleaning3

Полилеите, дело на старите майстори, са изключително скъпи. Поддръжката им никак не е лесна – представете си само, как се почистват милиони кристални висулки на огромен полилей, в царския дворец в Мадрид, примерно. Изобщо не говорим за специалните препарати и други пособия, които взимат участие в тази прецизна дейност. За да могат да блестят и днес, както в старите дни и изкуството на създателите им да удивлява съвременния човек със своите едновременни простота и невероятна сложност.

Днес можем да си купим модерни осветителни тела, прилични на едновремешния полилей, както и крушки, наподобяващи пламъка на свещи. Да, няма как да си позволим разкоша на миналите времена, но и съвременните подобия не са никак лоши. Всъщност, предназначението на полилея днес е същото, каквото е било и преди години – да дарява светлина в мрака, разкош в помещенията и уют в сърцата.

140415132840-theatre-palais-garnier-horizontal-large-galleryЗащо не го направите част от дома си? Ако все още нямате подходящ за това бижу дом, изберете го с нас. Подходящо място да се влюбите в него е двореца Долмабахче в Истанбул, Турция. Там най-големият кристален полилей от бохемски кристал в света гледа отвисоко посетителите в залата за официални церемонии. Подарък е от английската кралица Виктория, има 750 лампи и тежи 4.5 тона! Между другото, тук може да бъде видяна и най-голямата в света колекция от кристал от Бохемия, Чехия и от Бакарат, Франция, а едно от официалните стълбища на двореца е с кристални парапети.

Източници: www.nwbstudios.com, www.urbanmilwaukee.com, www.raredelights.com, www.hankeringforhistory.comЗвънни