Блог

Слънчеви батерии за оранжерията

19 април, 2016 | Сподели: |

Излишната топлина от оранжерията се извежда с помощта на проветряване. Топлият въздух излиза през прозорците, разположени по стените или за предпочитане, покрива на нашата оранжерия. От прегряване в много топлите дни пък, пазят щорите за оранжерии. Те са от лек материал и се разполагат върху самата оранжерия. Така растенията са предпазени от усилното време, а влагата, която иначе би била изгубена с въздушния поток, е съхранена.
В студените сезони пък, необходимо е обратното. Не извеждане на топлината, а съхраняването и вътре, в оранжерията. Обикновено това се случва през пролетта и наесен, преди настъпването на сериозните жеги или студове.
В тези моменти, на помощ на градинаря, обгрижващ живота в своята оранжерия, се притичват различни своеобразни слънчеви батерии. Това са различни средства, които ни помагат да уловим топлината.
Нормалният процес на нагряване на оранжерията, включва слънцето и почвата. Пръстта поема топлината, която чрез нея се предава на въздуха. Топлият въздух пък, се издига нагоре и започва да циркулира в оранжерията, като я натопля. Колкото обаче по-разлистено е растението, толкова по-туширан е този процес. Защо? Защото разклонената листна маса закрива частично пръстта, която първа поглъща топлината и така стартира нагряването. Природата, обаче, си знае работата и това се случва точно тогава, когато и времето вече е по-благосклонно и самата нужда от натопляне е снижена.
Проблемът в тази идилична картина е водата. Колкото по-топло е, толкова по-интензивно се изпарява тя. Съответно, кондензира по вътрешните части на оранжерията. Те обаче, са в пяк досег с по-студения външен въздух. Резултатът е изгубена топлина. За да спрем този процес, който не носи нищо добро на растенията, е нужно да предприемем няколко стъпки.
green-house
Първата и най-логична, е да покрием почвата. Така тя няма да изпарява активно вода, а и ще предпазим от голямо нагряване корените. Това може да се направи с различни материали, които не са склонни към поглъщане на големи количества слънце – суха трева, слама или пък дървесина. Необходимо за да имаме все пак достатъчно топлина, е да съчетаем тази подложка със слънчеви батерии. Такива могат да са различни подръчни материали. Примерно, различни черни листове – пластмаса, полиетилен, ПДЧ. Често, се използват тъмни пластмасови бутилки. Разположението е с оглед максимална изложеност на слънце и в местата, където почвата има нужда от подгряване. Тези слънчеви батерии поглъщат светлината и я трансформират в топлина.
Идеалният случай, е мулчиране чрез органична подложка, покрита с черен найлон. Той поглъща топлината и тя почти не засяга почвата. Нагрява се незначително само подложката. Влагата от почвата се изпарява, но този път кондензира в подложката и така пак напоява. Корените са предпазени, а оранжерията – отоплена.
Стане ли топло пък, махнете слънчевите батерии от оранжерията и ги приберете за следваща употреба.
Освен мулч, можете да използвате и нагревателна лента за оранжерии.Звънни