Блог

Ягодата – история и любопитни факти

20 април, 2016 | Сподели: |

Ягодата е ароматен, изискан плод, любим на малки и големи от цял свят. Малко са хората, които не обичат вкусните червени плодове, които срамежливо се подават под зелените листа. Класика е комбинацията им с шампанско и сметана. Използват се в много вкусни десерти. А да си ги набереш сам е просто удоволствие за окото, после и небцето.
Знаете ли, че ягодата е единственият плод, чийто семена са „отвън“? В умерени количества тя е подходяща и за диети, тъй като е нискокалорична. 100 грама от нея се равняват на 30 kcal, а носят голямо количество Витамин C, както и по-умерено B9 и B5. Ягодите ни дават също и фолиева киселина, желязо, магнезий и калий, както и антиоксидантни флавоноиди.
Тя принадлежи към род розоцветни, също като маслодайната роза. Други роднини по същата линия са крушата, малината и прасковата.

fruit-basket-strawberry

Предпочитани заради своята сладост и аромат са горските ягоди. Общо по света обаче, има около 600 различни сорта ягоди. Всеки носи своите особености в размер, цвят, вкус, сочност. Много любопитна е Fragaria daltoniana – тя се среща само в Хималаите и няма вкусовите качества на братовчедките си.

Някога, римляните ползвали ягодите като лекарство. Препоръчвали ги за камъни в бъбреците поради диуретичните им свойства; както и за температура, отравяне на кръвта и дори… меланхолия.
Считали, че те са символ на Венера, богинята на любовта, заради сърцевидната им форма и ярък, червен цвят.
Средните векове ягодата се използвала и за украса на религиозните храмове. Била считана за символ на съвършенството.
Нашата народна медицина я препоръчвала като илач за екземи и рани.
Реално, познатата на всички народи по света днес ароматна месеста сърцевидна ягода, е резултат от кръстосаните два сорта диви вида червена вкусотия. Това направил ботаникът от Франция Франсоа Фрезиер някъде през 18 век. Родила се най-разпространената днес култивирана градинска ягода. Още тогава, тя станала любима на народи от целия стар континент и била пренесена и отвъд океана.

Днес ягодата е считана за една от суперхраните. Наред с вече изброените и предимства, тя сваля лошия холестерол и е полезна за очите.Звънни