Блог

Защо да си отгледам домати в оранжерия?

12 април, 2016 | Сподели: |

Има ли хора, които не обичат домати? Сигурно, но едва ли са много. Всеки от нас предпочита на трапезата му да има пресни плодове и зеленчуци. Ако може – български. Още по-добре, ако са собствено производство. От баби, родители, близки, познати или пък произведени от собствените ни ръце, доматите са традиционен любим български зеленчук. Много градски хора пък издирват фермери, които предлагат чисто българско производство плодове и зеленчуци и си набавят полезна за здравето продукция от тях.
Дори ако загърбим помощта, която оказваме на родното производство, избирайки българското, нашият домат има и други предимства. Той е далеч по-сочен, вкусен и изобщо, хубав, от същите зеленчуци от знайни и незнайни държави.
Оранжерията пък, позволява дълъг цикъл на производство на плодовете и зеленчуци. Големите производители, използват индустриални оранжерии, които позволяват голямо производство. Малките пък, Вие, баба или роднините – по-малки оранжерии, достатъчни за свежа продукция домати на масата.
Основното предимство на оранжерията, което пък е много важно и ценно, е това, че тя предпазва от капризите на времето и климата поверените и плодове, зеленчуци, цветя, гъби.
Доматите са постоянен гост на българската трапеза. Отглеждането им изобщо не е толкова сложна задача. Ако разполагате с подходящо място, защо не опитате да си произведете домати сами? Първо: снабдете се с подходяща оранжерия. На пазара изобилства от хоби оранжерии, направи си сам оранжерии или пък малко по-сложни модели. Изберете своята. После, прочетете малко насоки за отглеждането на домати в оранжерия, или пък питайте приятел- баба, колеги, съседи, със сигурност има кой да Ви ориентира и да помогне в първите Ви стъпки в отглеждането на домати.
И да не се справите перфектно в началото, има и следващ сезон и реколта. Важното е, че инвестирате в здравето си. А и представете си, какво ще дадете на децата си? Това, което ние имахме някога – тичане на въздух, реален поглед върху пътят, който плодовете и зеленчуците, в случая доматът, изминават, преди да стигнат до хладилника. Ако пък започнете и да варите лютеница, да печете чушки и да правите компоти – няма лошо. Ще знаете какво ядете. А децата Ви ще има какво интересно да разкажат на връстниците си. А това, никак не е малко. Така че – напред. Въоръжете се с подходящ двор или парцел, осигурете си оранжерия, разпитайте, четете за домата и не само и стартирайте пътя към здравето си днес. Да не забравяме ползите от чисто физическата работа и почивка „на въздух“, както и много по-спокойната атмосфера, от градския шум и мръсотия.
Ако не сте уверени, кой избор на оранжерия е най-подходящия за Вас, обадете се на професионалистите. Ще Ви помогнат.Звънни