Блог

Пасивна къща с платинен LEED сертификат

4 август, 2015 | Сподели: |

Пасивна къща

С какво да започнем? С Кармел, Калифорния, или с пасивната къща?
Ами, да караме подред.

Къде е Кармел? За Калифорния сме сигурни, че знаете доста 🙂 Кармел е мъничък град с прекрасни плажове. Намира се на западното крайбрежие само на 2 часа южно от Сан Франциско и населението му е под 5 хил. души. В извън отпускарските сезони. Името на града се свързва с изкуството и множеството творци, живели тук. Сред тях са Брад Пит, който притежава имот в Кармел, Джек Лондон, описал градчето в книгата си „Лунната долина“ и Клинт Истууд, който пък е бил кмет на града. Тук действат и няколко доста необичайни закона, сред които такъв, (дамите да четат внимателно), за забрана носене обувки с ток над 5 сантиметра без писмено разрешение. Правният акт е реакцията на местните власти от 1920 г. срещу няколко дела за злополуки в следствие комбинацията от неравни пътни настилки и високи обувки. В Кармел няма номера на улиците и ориентацията става на принципа – петата къща отляво със зелената ограда, примерно. В резултат на това повечето къщи имат интересни имена. Говори се, и че носи лош късмет да смените името на кармелска къща. Толкова за калифорнийското градче.

Да разгледаме другото интересно нещо: Пасивната къща! Защо пасивна? Защото консумира изключително малко енергия и на теория няма нужда от активни системи за климатизация. Всяка къща може да стане пасивна. Как точно, дефинира Институтът за пасивни къщи Passivehouse Institut PHI, който се намира в Дармщадт, Германия. Негово дело е и специалният софтуерен пакет в помощ на проектантите на такива домове – PHPP (Passive House Planning Package) и DesignPH. Продуктите са базирани на години измервания, наблюдения, анализи на вече построени сгради. Има си информация за всичко – ориентация на къщата, разположение на огради, високо озеленяване; как да избегнем термомостовете, вентилационна система от въздухопроводи и топлообменник, изисквания към прозорци и врати и други. Пасивната къща изисква внимателно планиране и носи много ползи за обитателите си. Освен ниските нива на енергия, от които се нуждае и съответно ниските разходи за електричество, качеството на въздуха в пасивната къща е доста по-високо. Без да споменаваме глобалните еко ползи. Строителството на подобни имоти в редица западни държави се субсидира от държавата, а от 2020г. стандарта „Пасивна къща“ става задължителен за новостроящите се сгради в ЕС.

Лидерство в енергийния и екологичен дизайн – накратко LEED, от своя страна пък е международно признат стандарт за сертификация на екологично безопасните „зелени“ сгради, обхващащ целия им жизнен цикъл. – проектиране, строителство и експлоатация. Дело е на Американският съвет за устойчиво строителство (USGBC). Представлява вид отсъждане на трета независима страна, че въпросните сграда, дом, квартал са проектирани и построени съобразно утвърдени параметри и изисквания, целящи постигане на по-здравословна среда, намаляване на емисиите от CO2, разумно разходване на енергия и вода, подобрено качество на интериора, ефикасно използване на ресурсите, чувствителност към техните въздействия. Оценяването за сертифициране става по 100-точкова скала (с възможност за още 10 допълнителни точки), като се разглеждат планирането на обекта, новаторство при проектирането, енергия, материали, качество на въздуха в сградата. Сградите, получили между 40 и 49 точки получават обикновен сертификат, тези с от 50 до 59 точки – сребърен, от 60 до 79 – златен и над 80 точки – платинен сертификат.

Нашата кармелска къща, сътворена от Justin Pauly Architects е горд носител на сертификати PHIUS+ на американския институт за пасивни къщи, както и на най-високия – платинен LEED.
Обявена е за „Къща на годината“ за 2013г. от списание Finehomebuilding.

Замислена е като ваканционно убежище на млада двойка от забързаното им работно ежедневие. Работата наложила на семейство Мика и Лорън Хил пътувания и установяване на нови места из целите щати. Където и да били двамата обаче, нещо все ги теглело към Кармел. Решили, че това е тяхното място. И се нуждаели от някой, който да им построи мечтаната къща, в синхрон с природата. Джъстин Поули от Монтерей архитект ги убедил, че това, което искат всъщност е пасивна къща. Хил се съгласили. Внимателно обмислили проекта, а Carmel Building & Design го осъществили. Резултатът е дом, дишащ в синхрон с природата, за който са нужни 15 до 20% от обичайно необходимата енергия за подобна сграда. Стените са от специален материал, който „попива“ топлината и при необходимост я освобождава във вътрешността на къщата, така че се поддържа температура от 23 градуса целогодишно. Използвани са специални бои без летливи органични съединения, познати като no-VOC (на български абревиатурата е ЛОС), чиято употреба също носи редица предимства за човешкото здраве и природата. Озеленяването е устойчиво на суша и не се нуждае от постоянно поливане, а в покрива е вградена водосборна система.

Освен всички еко-аспекти, къщата на сем. Хил е и красива, раздвижена и функционална. Дървото властва в този чуден дом – стълби, греди по таваните, врати, ламперии, а красивите масивни подове са от 110-годишен дъб. Каменни са камината и оригиналното огнище в двора. Осветлението е LED, а мебелите в спалнята и трапезната маса са дело на Роб Найсли, президент на Carmel Building & Design. Естествената светлина е навсякъде, а секвоите в двора бдят над този природосъобразен дом.
Мика Хил: „Ние сме гости на Земята и имаме отговорности към нея. Искахме да изградим дом, напълно съобразен с околната среда и ценните и ресурси. Научихме, че добрия дизайн може да върви ръка за ръка с енергийната ефективност.“

Пасивна къща

Пасивна къща

Пасивна къща

Пасивна къща

Източник: www.justinpaulyarchitects.com



Call Now ButtonЗвънни