Блог

Защо не е добре да отглеждам заедно домати и краставици в оранжерия?

15 април, 2016 | Сподели: |

Оранжерията е верен, незаменим помощник на всеки, в грижата за здравето. Добрата такава осигурява идеалните условия за виреене на пресни плодове, зеленчуци, подправки, цветя, гъби в не толкова подходящи сезони.
След като си поговорихме обширно за отглеждането на домата в оранжерията, време е да споменем и още нещо важно – той не съжителства добре с краставицата.
Защо това е така? Защото доматът, за разлика от краставицата, живее добре при по-ниска влажност на въздуха. Той е и по-адаптивен към недостатъчна влага в почвата. Понася и горещините по-леко. Ако обаче влагата в оранжерията, в която отглеждате домати е висока, то доста вероятно е растенията да се разболеят. Появяват се различни бактериални и гъбични болести. Друго последствие от високата влага при отглеждането на домати, е че опрашването на цветовете спира. Като цяло, влошават се също и реколтата, и вкусовите качества.
Краставицата обаче, вирее добре при наличието на висока влажност и на почвата, и на въздуха в оранжерията. Влагата се изпарява активно от големите листа на зеленчука. Затова и ако тя е недостатъчно, те увяхват. Парникът е прекрасен дом за краставицата. Тя сама създава много висока влажност на въздуха и перфектен микроклимат.
Доматът, обаче, както вече изяснихме, в подобна обстановка не живее добре. Ако искаме и той и краставицата да се чувстват добре, то не е добра идея да отглеждаме двата зеленчука в обща оранжерия.
За домата, необходима е лесно проветряем парник. Подобни условия изисква и да кажем, патладжана. Краставицата пък, може спокойно да се отглежда заедно с пипер, тъй като той предпочита сходна висока влага.

Дали ще започнете да гледате домати, краставици, други плодове и зеленчуци, билки, цветя или гъби в своята оранжерия, решавате сами. Бъдете уверени обаче, че това е стъпка в посока инвестиция в собственото здраве. Пазарът изобилства от модели – направи си сам, хоби оранжерии, Кин чак до огромните индустриални такива. Питайте специалист за най-доброто за Вас и приятно градинарстване!Звънни