Блог

Защо Попай Моряка обича спанак?

21 април, 2016 | Сподели: |

Попай Моряка, от популярният анимационен сериал, неслучайно обича да хапва спанак. Зеленият листен зеленчук носи редица ползи за здравето ни. Сто грама спанак съдържат 25 калории. Витамините пък, са А, B1, B6, C, PP и К. Казано с думи прости, 200 грама сготвен спанак или 80 грама суров, покриват половината от дневната Ви нужда от най-популярния витамин C.

spinach_popeye

Зеленият зеленчук обаче, съдържа и фибри, както и натрий, желязо, магнезий, калий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Част от него в големи дози е и фолиевата киселина, която е особено необходима на бременните дами. Освен всичко останало, спанакът е много подходяща за диета здравословна храна, която не съдържа холестерол и мазнини. Най-големи ползи носи консумиран във вид на прясно изцеден сок, в комбинация примерно с такъв от моркови или пък във вид на прясна салата. Съдържанието на желязо го прави изключително полезен за страдащите от анемия хора.

За родина на спанака се сочи Персия. В доказателство на това твърдение са данни от III – IV век, за култивиран спанак, отглеждан по тези места.
VII век зеленолистният зеленчук е познат и в Китай.
Започва пътешествието си в Европа през средните векове. Първата му спирка е Испания, където го занасят арабите. Местните монаси оценят подобаващо хранителните му качества. Целенасоченото му масово култивиране в Европа започва през XX век, заради високите нива желязо и витамин C, които съдържа.

Спанакът е поредният щедър дар на природата за нас, хората. Нищо чудно, че сценаристите на популярната анимация са избрали точно този зеленчук като източник на силата на своя герой. Попай обаче, не си отглежда любимия зеленчук в оранжерия, нито пък половинката му Олив прави това. Той си го хапва от … консерва. Е, ако искате да подпомогнете здравето си и да пращите от енергия като Попай, започнете не със закупуване на консервиран спанак, а с избор на оранжерия.
Пазарът на оранжерии е богат – направи си сам оранжерии, хоби оранжерии, КИН оранжерии … Която и да изберете, оранжерията ще Ви позволи да отглеждате по-високи добиви в неспецифично време. После изберете подходящ сорт спанак. За извънсезонното отглеждане на зеленото богатство, вече споменахме, ще помогне оранжерията. После – четете, питайте, обгрижвайте и зеленчука, и оранжерията. На финала, би трябвало да сте по-здрави след консумацията на собственото производство спанак.Звънни