Блог

Честит Хелоуин: Къщата на вещицата, Бевърли Хилс, Калифорния

31 октомври, 2015 | Сподели: |

Съвсем в духа на Хелоуин, време е да разгледаме една по-необичайна, леко страшничка, на пръв поглед, къща.

На ъгъла на Уолдън Драйв и Кармелия Авеню в Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ, се намира Спадена хаус (Spadena hause). Никой обаче, не я нарича така. Позната е на всички като „Къщата на вещицата“ – заради излезлия си право от страшните приказки на Братя Грим екстериор. (Знаете, че всъщност в оригиналните приказки на Грим щастлив край няма, нали? Ловецът от „Червената шапчица“, примерно, е ъъ, допълнителен, политически коректен персонаж)
Къщата е проектирана от Хари Оливър – арт директор в Холивуд с номинация за Оскар и плаши и интригува местните (и не само) от 1921 година насам. Първоначално се е намирала на друго място и е била не дом, а декор и място за офиси на актьорите от Willat studios. На сегашното си място издига страшна снага от 1934 г.

la-trb-spadena-house
5426249437_27e3a5aa67_b

Името си приказната постройка дължи на първите си обитатели, дръзнали да я превърнат в свой дом – семейство Спадена. Уникалната атмосфера идвала от състарената външна мазилка, малките странни прозорци и острия покрив, напомнящ шапка на вещица, покрит с тъмни керемиди, приличащ на покритата с вафлени кори къща, която Хензел и Гретел открили в гората. Къщата си имала и буренясала морава и езеро, прилично на ров. Вторите и стопани сем. Грийн обаче, заринали рова и на негово място засели градина. Погрижили се и до вътрешността на къщата да достига лунна светлина от различни ъгли.

1997 г. Къщата на вещицата отново излязла на пазара. Заради скъпата си локация обаче, било трудно да се намери купувач, който да брои исканата от г-жа Грийн сума от 1,3 милиона долара и да се съобрази с желанието и къщата да остане в същия вид. Майкъл Либов (Michael Libow), почитател на мястото от дете, точно търсел своето място в родния си град. За да не види Къщата изравнена със земята, решил да я купи и започнал да я ремонтира. Помощник му бил арт директора Нелсън Коутс. Двамата добавили към експресивния чар на сградата Гауди-инспирирани елементи – Майкъл бил голям фен на знаменития архитект. Заради ремонтните дейности, оградили мястото с плътна ограда и … Майкъл започнал да получава гневни писма! Хората си мислели, че ще разруши емблематичната сграда. Добавили паяк и паяжина от ковано желязо. За двора се погрижила Джейн Маршал – шантаво озеленяване и усукани дървета, плюс басейн-ров с дъно от различни керамични плочки, над който минава дървен мост. Всичко – оградено със съответната разнебитена ограда. Като резултат, днес Къщата на вещицата изглежда като израснала от земята. В оформянето и на интериора и на екстериора, Майкъл се водил от желанието си къщата да е повече достоверна и готина, отколкото кичозна. Спазил и доста фън шуи препоръки – без прави ъгли, разположение на водни и огнени елементи и т.н. Мебелите и другите дървени елементи са от здрав дъб и заедно с всичко стъклено в къщата са дело на местни професионалисти.
witcheshouse11
WitchHouse3
Тя е в центъра на много градски легенди. Някой казват, че е построена от краен фен на Снежанка и Седемте джуджета. Според други е филмов декор за Хензел и Гретел лента. Трети твърдят, че вещица раздава бонбони там всеки Хелоуин. Всъщност, това прави Майкъл, който вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември винаги е доста зает – обикновено го посещават между три и четири хиляди деца, заедно със семействата си. 2014г. е раздал 4000 лакомства! Пред къщата на този ден винаги има хора, които се грижат за реда, а околните улици се затварят за автомобили, за да няма опасност за прииждащите тълпи.
WitchsHouse4
WitchsHouse6
Хелоуин, Нощта на Вси Светии, е с корени в езическия ритуал Самхейн, с който келтите посрещали своята Нова Година. Те вярвали, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември починалите през изминалата година идват на земята да си търсят нови живи тела. За да не бъдат „избрани“, келтите се обличали в животински кожи, слагали си страшни маски, събирали се около огньове и гадаели бъдещето. Да ви напомня по нещо на нашето кукерство? Обаче според християнските канони след смъртта душата не се връща на земята. Затова и през 853 г. папа Григорий IV утвърдил 1 ноември за Ден на Вси Светии в опит да замени разпространения езически ритуал.
Днес, вечерта на Хелоуин е празник-маскарад за малки и големи. Облечени в страшни костюми, тълпи развълнувани деца с тиквени фенери, чукат по вратите по света, с познатото „пакост или лакомство!“
… все пак, ако в древните традиции и вярвания има истина, а почти винаги е така, то, освен забавата, пак гоним злото, нали?
Страшен Хелоуин на всички!
WitchsHouse7
WitchsHouse8
WitchsHouse5

А ако освен готин костюм и фенер – тиква, искате и къща, страшна или не, свържете се с нас. Ще го уредим.

Източник: www.lamag.com/citythinkblog/exclusive-look-inside-witchs-house-beverly-hills/Звънни