Блог

Шотландски учени с проект за пречистване на водата в Индия чрез слънчева енергия

6 февруари, 2017 | Сподели: |

water_droplet_blue-759

Индия е един от районите в света, силно засегнат от липсата на качествена питейна вода. Над 70% от местните живеят в отдалечени райони, в които над 50% от водата е негодна за пиене, поради действието на различни токсични бактерии. Десетки милиони са хората, които нямат достъп до питейна вода, а по данни на УНИЦЕФ всяка година около 600 хил. деца загиват, поради свързани с водата болести. Местното правителство е съсредоточило усилията си върху третиране на повърхностните води – езера, реки, потоци. Друг подход обаче, избрали учените от Университета в Единбург. Те избрали да атакуват източника на замърсяванията: канализацията.

Техните изследванията са довели до разработването на специална система, която използва слънчевата светлина, за да индуцира високоенергийни частици във фотокаталитичен материал, който използва светлината, за да генерира химическа реакция. Така се активират молекулите кислород, които унищожават бактериите и друга органична материя.

Системата не изисква допълнително захранване, а е независима и автономна. Не е необходимо кой знае какво, освен просто поставяне на фотокаталитичния материал на контейнерите с питейна вода. Следва ориентирането им спрямо слънцето. При необходимост, може да се добавят и филтри, които да ловят по-големите частици замърсявания.

В момента текат полеви изпитания на прототипи на системата. Те се провеждат на място в Индия, съвместно с местния Институт за наука, образование и изследвания. Тестовете ще продължат 5 месеца. Професорът по химия Нийл Робъртсън (Neil Robertson) от университета в Единбург, споделя: „Работейки в тясно сътрудничество с нашите индийски партньори, се стремим да използваме слънчевата енергия, за да се справим с огромен проблем, които засяга много хора по света.“

Слънчевата светлина е източник на енергия и ползи, които не бива да се пренебрегват. Тя все по-често „се впряга“ в различни соларни системи, които захранват домове и предприятия с енергия. Същото важи и за вятърната енергия. Техните сили и ползи са все по-честа част от нашето ежедневие.

Източник и снимки: http://indianexpress.com/article/technology/science/solar-powered-system-to-provide-safe-drinking-water-in-india-4488067/Звънни