Блог

„Градина за всички сезони“ от Елиът Колман – Част 1

22 август, 2017 | Сподели: |

Опит отвъд океана, относно отглеждането на плодове, зеленчуци, цветя – всесезонно – черпим от САЩ и по-точно – от фермата на Барбара и Елиът Колман в Харбърсайд в Мейн. Семейството се занимава от десетилетия с градинарство и съответно оранжерии и е популярно като автор на наистина работещ модел, които реално позволява целогодишните добиви на реколта – на открито и с помощта на оранжерии. Съпрузите са автори на редица книги, свързани с градинарството.

Ето какво споделя Елиът, в „Градина за всички сезони“: „Като всички любители-градинари, исках винаги да имам занимания в градината. Това, далеч не значи, че исках лятото да продължи безкрай. Напротив – обичах и есента, зимата, пролетта. Просто исках целогодишно да имам на масата собственоръчно отгледани, свежи плодове и зеленчуци. Някак, винаги съм знаел, че има лесен начин, да се предпазят по-чувствителните към студа растения и така да растат и през нетипичните за тях зимни месеци. С гордост и удоволствие мога да споделя, че резултатите от над 20-годишни опити в градината, доказаха, че съм прав.

Ето обаче, как започна всичко. Реших, да превърна в реалност мечтата си за зимно градинарство през далечната 1981г., когато започнах работа като управител на ферма, част от частно училище във Върмонт. Учебното заведение само произвеждаше почти цялата си храна. Участието в дейностите във фермата, бяха добавка към строгите академични занятия на студентите. Когато аз започнах работа там, реално досегът на студентите с фермата, бе ограничен до грижите за животните. Не се произвеждаха никакви свежи зеленчуци от есента и по-точно началото на октомври, чак до пролетта през май. Бях убеден, че можем да ангажираме по-ефективно и ръцете, и стомасите на студентите, ако те придобият повече опит в градината.

Реално, училищната година бе така структурирана, че учениците бяха на занятия през студените месеци, за да могат да помагат на родителите си през летните. Ако исках учениците да отглеждат свежи зеленчуци, това трябваше да се случи по време на учебната година“.

Продължава в: „Градина за всички сезони“ от Елиът Колман Част 2
Моля, имайте предвид, че преводът е свободен и адаптиран.

Източник: www.fourseasonfarm.comЗвънни