Блог

Какво да си отгледам в оранжерията? Част 2

7 юни, 2017 | Сподели: |

Разговорът ни, очертаващ не само стандартните избори на обитатели за оранжерията, но и екзотичните такива, продължава. В част 1 на: „Какво да си отгледам в оранжерията?“ очертахме зеленчуците, които са най-предпочитани и подходящи за отглеждане в оранжерията. Ако не сте убедени в ползата и – четете тук. А сега, продължаваме с останалите растения, които можете да отгледате в своята оранжерия.

Най-често, плодът, избиран за отглеждане в оранжерията, е ягодата.

Билки

Те са едно от растенията, които градинарите отглеждат с цел печалба. Пресните подправки се търсят много повече от сушените. А и винаги имате възможност, ако не успеете да реализирате готовата продукция, да я изсушите, пакетирате и пак да реализирате печалба. Тук се включва широк кръг растения – босилек, кориандър, риган, лавандула, лайка, жълт кантарион, магданоз и други.

Декоративни растения

Оранжерията е подходящ дом за редица декоративни растения. Сред тях са петуния, мушкато, импатиенс (познат и като „циганче“), каладиум, папрат, коледна звезда, хризантема, газания (летен гербер) и много, много други.

Екзотични растения

Тук се включват и две от растенията, които често отглеждат градинарите също с цел акумулиране на средства – това са женшена и бамбука. Интересни цветя, които можете да отглеждате не само за собствено удоволствие, но и отново с цел печалба, са все по-любимите на българите орхидеи.  В оранжерията може да си отгледате дори ананас. Защо не и чайот – наричан още мексиканска краставица? Може би пък, повече ви хареса братовчедът на домата с оранжев цвят – наранхилата? Интригуващи са и различните кактуси и сукуленти, от които с особено интересна форма са т.нар. „живи камъни“ Lithops. Повече за екзотичната оранжерия, открийте тук.

Гъби

Гурме гъбите са също средство за реализиране на печалба от оранжерията. Специалистите казват, че големи печалби се реализират от шийтаке и кладница. Чест избор е и печурката – обикновена или кафява, която е много любима на всички българи.

Изборът, какво да отгледате в оранжерията си, е ваш. Първите опити, особено с по-екзотичните култури, могат и да не са успешни. С времето обаче, всичко си идва по-местата. Едно е сигурно – оранжерията е пряк път, към подобреното здраве.Звънни