Блог

Екзотичната оранжерия

9 октомври, 2015 | Сподели: |

Оранжерията е сбъдната мечта за всеки градинар. Може, обаче да е и фактора, който да запали и абсолютен лаик – любител, да превърне флората в свое хоби, а защо не и основно занимание?

Оранжерията позволява по-ранна сеитба, зимуване на по-чувствителни растения, отглеждане на цветя и екзотични видове и зеленчуци през цялата година. Тя пази сукулентите сухи, осигурява голямо количество семена и резници и ви дава време с природата, в което да презаредите батериите.

В зависимост от бюджета и предпочитанията си, можете да избирате от различни като размер и материали оранжерии, дали в тях да има напоителна система, осветление, отопление, брой прозорци, височина на оранжерията… Повече екстри = по-висока цена.

Ако решите оранжерията да е дом на екзотични видове, можете да я населите с различни орхидеи, всяка от които носи своите капризи и красота. Имайте предвид, че орхидеята изисква влажна, отопляема оранжерия, а растящите растения могат да се отглеждат на истински дървета, както и в дървен чипс. Ако искате да опитате с първия вид, изберете по-висока оранжерия.

orchid-greenhouse

Представителите на семейство бромелиеви също са безкрайно интересни. Най-популярният им представител е ананаса. Тук спадат и различните видове тиландсия.
Living-stones-Lithops-dorotheae-

Екзотични са и различните кактуси и сукуленти. Техните представители са в различни цветове, форми и са много интересни. Примерно, т.нар. сукуленти „живи камъни“ Lithops, чиито листа приличат на закръглени камъчета. Помнете, че кактусите изискват топли, по-сухи условия.

Екзотика има и в зеленчуците.

Чайотът, наричан и мексиканска краставица (или зеленчукова круша), се използва освен в готварството, и в медицината. Със семена можете да се сдобиете от зрял плод или от Интернет. Изискват много място и са готови за консумация след 6 до 9 месеца. Много интересен вид, тъй като могат да се консумират различни части от растението – корен, филизи, плод.
chayote
Не по-малко екзотична е наранхилата – naranjilla или Solanum quitoense – с родина Еквадор и Панама. Известна е и като кайсиев домат (братовчед е на домата). Цвета е оранжев, а кората покрита с къси косъмчета, за да държащи насекомите далеч. (лесно се отстраняват) Растението е капризно, не обича нито студа, нито прекалените горещини. Здраво възрастно растение дава до 150 плода на година. Вкусът е нещо средно между домат, кайсия и ананас. Освен за директна консумация, наранхилата се използва и за освежителни летни сокове, както и за производство на вино.
Оранжерията е подходяща и за отглеждане на разсад от хикама (наричана и мексиканска ряпа). Много подобно на картофа, се сее в гнезда и надземните части са отровни. След като растението увехне, се вадят грудките и се съхраняват на хладно тъмно място. Сурова хикамата има вкус на нещо средно между ябълка и картоф. Вкусна е на сурова, самостоятелно с подправки, на салата с други летни зеленчуци или пък на пюре – вари се десетина минути и после се добавят масло и мляко. Готово!
10976811036_167ba217dc_b

Изобщо, оранжерията е цяла вселена. Дали от тропиците, нашите географски ширини или друга точка от земното кълбо, избирате Вие. По-малката оранжерия е перфектно място за начинаещи, където да направят първите си стъпки в отглеждането на екзотични видове, да преживеят възходи и падения по пътя си до втора, по-голяма оранжерия и нови върхове за покоряване. Прекрасно хоби за релакс и работа с живата природа, което можете да упражнявате в задния си двор. Внесете екзотика и нови предизвикателства в живота си с … оранжерия! Дори и да не сте го обмисляли, защо не опитате? Скочете в един нов, непознат свят, който чака да го откриете.

Предлагаме:
Хоби оранжерии 4 сезонаразмер 3х4 метра или размер 3х6 метра;
Американски оранжерии „в кутия“ на ShelterLogic със скелетна конструкция и светоразсейващо покривало: Размер: 3 х 6.1 х 2.4 м и 3 х 3 х 2.4 м и сводеста оранжерия 3 х 6 х 2,4 м

Обиграните градинари са наясно с предимствата на оранжерията. На тях ще предложим и:
– Руски оранжерии „Кин,“ пригодени за суровите атмосферни условия в Русия:

МКМ БГ Груп предлага и индустриални оранжерии по Европрограми с конструкция от тунелен и модулен тип. Подлежат на изработка, както от отворен С-профил, така и от електрозаварени тръби.

От каквото и да имате нужда в света на оранжериите, МКМ БГ Груп е тук със съвети, ноу-хау, опитни специалисти, които ще Ви съветват на всяка стъпка до Вашата оранжерия, която отговаря на Вашите нужди и предпочитания.
Чудите се, дали оранжерията не е това, от което се нуждаете – перфектно ново хоби, бягство от забързания живот и чудесен начин да се посветите на ново, живо предизвикателство? Обадете ни се, ще Ви убедим, че е точно така!Звънни