Блог

Кехлибарено музикално пространство Лиепая, Латвия

16 ноември, 2015 | Сподели: |

Латвия – земя наситена с културно многообразие и история. Красивите храмове на различни религии съжителстват мирно и тихо, всеки носещ по своему утеха и естетика на хората. На брега на Балтийско море, в китния град Лиепая, нова сграда издигна снага, сля се с околностите, но и някак изпъкна. Хората я припознаха като част от пейзажа, в медни цветове, притегателна, лъскава, но и спокойна, предизвикваща тихи усмивки и смиреност. Симфоничният оркестър на Лиепая, един от най-старите и реномираните в балтийските държави, има нов дом.

Пътят до него започна с международен конкурс. Печели го проф. Фолкер Гинке (Volker Giencke) със своя прекрасен проект, едновременно традиционен и модерен, шумен и изчистен, пъстър, но и ненатрапващ се. Лиепая вече има своята Кехлибарена концертна зала Giant Amber. Именно така я знаят всички жители на третия по големина град в Латвия, заради изцяло стъклената фасада на цилиндричната сграда, изпълнена точно в този нюанс.

Постройката със застроена площ 16,523 кв.м. е висока 30 м и е пространство за култура и релакс. Главната концертна зала е с 1000 места. По-малката, камерна зала е за 154 гости. Добре дошли тук за изяви или качествена култура са всички артисти. Място има и за балетно или музикално училище, експериментална сцена, репетиционни, музикален клуб и заведения.
Кехлибарената стъклена фасада пропуска мека, топла светлината навсякъде във вътрешността. Нюансите на дамаската на местата за сядане играят в зависимост от светлината, която ги облива. Акустиката е превъзходна.

greatamber-volker-giencke-3

Прекрасно място, където да се срещнат учител и ученик, изпълнител и почитатели, музика и отворени умове. Great Amber Concert Hall, кехлибареното бижу на Лиепая трябва да намери своя аналог във всеки град, средище на културата и артистизма. Нека създадем условия таланта да се развива, а жадните да черпят от извора.

Ако сте почитател на архитектурните чудеса и шедьоври, ако винаги сте искали замък, къща на Хензел и Гретел, горска хижа, облицована с кехлибарена светлина къща или пък нещо съвсем традиционно, елате при нас. Ще творим заедно.

greatamber-volker-giencke-2
greatamber-volker-giencke-4
greatamber-volker-giencke-5
greatamber-volker-giencke-6

Източник: www.giencke.com



Call Now ButtonЗвънни