Блог

Декември е подходящ месец да засеете моркови в оранжерията

25 април, 2016 | Сподели: |

Вече открихте чудото на оранжерията. Ако искате да ви служи и през зимата, то спокойно можете декември да засеете в нея моркови. Това е добре да се случи през първата половина на последния месец от годината.

Морковът се чувства най-уютно при температури около 20 градуса. Способни са обаче, да растат и при доста по ниски температури от около 5 градуса, но по-бавно. Издържат на минусови температури за изключително кратък срок. Сдобиват се с зелени и жълти нюанси при вегетация при много ниски температури. Когато градусите са в повече пък, морковите порастват дребни и груби.

carrots1

Най-много вода е необходима на моркова във вашата оранжерия при първоначалното му развитие. После, поливайте умерено, но постоянно. Ако поднасяте рядко големи порции вода, то морковите ще се напукат. Подходяща да ви отмени в задачата поливане е системата за капково напояване.

Морковът обича богати органични почви, особено обработени допълнително с фосфорни и калиеви торове.

Сее се или разпръснато или на редове. Ако предпочетете втория начин, а площта, с която разполагате е малка, то разстоянието между редовете трябва да е около 10 до 12 сантиметра. Имайте предвид, че за един квадратен метър моркови, са ви необходими около 0,6 грама семена при сеене на редове. За разпръсната посявка, количеството необходими семена е по-голямо. Дълбочината на засаждане е два до три сантиметра.
От предзимно засетите в оранжерията моркови, реколта очаквайте след около 100 дни от засяването.

Ползите от моркова са всеизвестни. Оранжевият зеленчук, разбира се, е най-полезен тогава, когато сме го произвели сами и знаем, точно как е отглеждан и третиран.

Оранжерията пък, е незаменим помощник на всеки градинар, бил той любител или професионалист. Пазарът за парници предлага голямо разнообразие от модели и цени, от които можете да избирате. При нас ще намерите от малки хоби до индустриални оранжерии, професионалисти, знания, опит.Звънни