Блог

Стъпка в бъдещето: Екокапсула – дом излиза на пазара от 2016г.

30 септември, 2015 | Сподели: |

Ecocapsule-1
Ако сте пътуващ фотограф, писател, природолюбител, учен или пък рейнджър, ако сте номад по душа и ви се иска да обиколите целия свят, но ако може, да си вземете дома с Вас, така де, охлювът си носи къщичката, що хората да не могат? А? Архитектите от Nice Arhitects, Словакия дават решение на проблема Ви със своята Екокапсула (Ecocapsule).

Това е енергийно независима мини-постройката с яйцевидна форма, която сравняват с швейцарско ножче. В нея, както и в това популярно изобретение от родината на Милка и Линд, се крият безброй мултифункционални изненади.

Компактните размери позволяват преносимост на модула, който освен за дом на двама възрастни, е подходящ и за изследователска станция, туристическа хижа, хуманитарна мисия в отдалечено кътче на планетата, или пък за настаняване на пострадали от наводнение. Може да служи дори и за станция за зареждане на електрически автомобили!
Размерите на това малко хай-тек чудо са 4,5 на 2,4 метра, височина 2,5 м. Полезната площ е 8 кв.м.

Ecocapsule има батерия от 9744Wh, която се захранва от 750W тиха вятърна турбина и 600W соларна инсталация – корпуса на капсулата е покрит със слънчеви клетки. Тоест, може да функционира напълно независимо от външни енергийни източници, на места, където такива липсват.
Дъждовната вода се събира, филтрира и използва.
Удобствата включват тези на примерно, хотелска стая – баня, течаща вода, тоалетна, кухненски бокс, двойно легло. Наличен е дори малък склад.
Капсулата може лесно да се транспортира – в стандартен контейнер, като каравана на колесник, със самолет…

Цената ще бъде обявена в края на 2015. Прототипът е готов, преминал изпитания, подготвя се производството.

Ако все пак предпочитате стационарна, здраво стъпила на земята къща, постройте я с нас. Ако искате нещо готово пък, надникнете тук.
Ecocapsule-2
Ecocapsule-081
Ecocapsule-05-1024x1024
Ecocapsule-06-1024x1024

Източник: www.ecocapsule.skЗвънни