Блог

Горска къща, дело на Espacio EMA

7 юли, 2015 | Сподели: |

горска къща

Това бижу е проектирано от Espacio EMA през 2012 година и се намира в Мазамитла, щат Халиско, Мексико.

Горската къща се намира в планините на Мазамитла, на 120 километра от Гуадалахара, Мексико. Полегнала е на планински терен с голяма денивелация, заобиколен от гъста борова гора.

Скали, земя, дъжд, борове, мъгла… красотата на ландшафта и природните дадености са предпоставката и вдъхновението зад проекта.

Част от къщата е изградена от камъни, намерени на място, с които са оформени външните стени и мазето.
Лъкатушеща пътека, вписваща се идеално в пейзажа, обикаля къщата, следвайки извивките на планинския склон и разкривайки невероятни гледки.

Входа на къщата е сгушен между планинския склон и стена с директен прозорец към него. Този своеобразен закътан коридор за достъп обединява естествени природени дадености и сътворени от човешка ръка стени и пространства.
Оттук стигате до основното помещение на къщата, предоставящо спиращи дъха гледки, представляващо куб със страна 7! метра. Всички останали помещения в къщата да достъпни оттук. На същия етаж са разположени три от петте спални, свързани с коридор с огромен прозорец с гледка към каменния планински склон. На горния етаж, достъпен чрез изчистена дървена стълба са другите две спални – на бабата и дядото (собственици на мястото) и на внуците. Дневно-кухненското пространство на долното ниво е разположено в своеобразна дървена кутия, излизаща от рамките на солидната каменна постройка и надвисваща на нивото на боровете, правейки ги част от себе си и приближавайки човека още повече до природата. Тази своеобразна Горска къща-на (до)-дърво е изключително интересно решение, как да приближим себе си до природата, буквално вписвайки се в нея и допускайки я в своя свят до максимум.

Forest-House_3

Forest-House_5

Forest-House_6

Forest-House_7

Forest-House_8

горска къща

горска къща

Снимки: Patricia HernándezЗвънни