Блог

Дървета растат върху покривите на къщи

10 септември, 2014 | Сподели: |

House for Trees

Вследствие от бързата урбанизация, новите поколения все повече губят връзката си с природата.

С цел да увеличи зелените площи във виетнамския град Ho Chi Minh City където само 0.25% от площта му е обхваната от зеленина, екипът на Vo Trong Nghia Architects са разработили прототип на къща озаглавена ‘House for trees’.
Заобиколена от всички страни с типичните местни къщи, разположени близко една до друга, House for Trees се откроява като един малък оазис.

Къщата предлага тропически начин на живот, размивайки границата между вътре и вън. Пет високи бетонни „кутии“ са позиционирани така че да създадат централен двор и малко градинки между тях. Кутиите са отворени за централния двор с големи стъклени врати и прозорци, за да увеличат естествено осветление и вентилация, докато в същото време остават затворени за другите страни съдействайки за неприкосновеността на личния живот и сигурността на живущите. Общи пространства като трапезарията и библиотеката са разположени на партерния етаж. На горните етажи са самостоятелните спални и бани.

Петте бетонни кутии наподобяват пет гигантски саксии в които са разположени дърветата. Те служат и като басейни, за задържане на водата, намалявайки риска от наводнение в града.

House for Trees

House for Trees

tree_house3

House for Trees

House for Trees

House for Trees

House for Trees

House for Trees

tree_house15

tree_house25

Снимки: Vo Trong Nghia Architects
Автор:



Call Now ButtonЗвънни