Блог

ARCA Къща-убежище насред бразилските дъждовни гори

12 ноември, 2015 | Сподели: |

Бразилия, на границата на национален парк Serra da Bocaina, на 10 км от кокетния исторически колониален град Paraty, до закътания в джунглата водопад Pereque, се появила необичайна постройка. Местните решили да я кръстят ARCA, защото им напомняла на обърнат кораб на Ной – англ. „ark“.

Странната, необичайна конструкция е плод на въображението и творческия размах на Atelier Marko Brajović и е изпълнена като устойчива сграда с минимално въздействие върху заобикалящата среда.

house-seekers7

Замислена е като място, където претоварените от градската шумотевица хора да могат да се оттеглят сред природата, на място изключително спокойно, но и интересно за децата им. Място, където на спокойствие да могат да работят сред природата, с вдъхновение навсякъде около тях.

Стените и тавана всъщност представляват извита, подобна на черупка структура с арковидна форма. Тя е изработена от отделни елементи от въглеродна стомана, алуминий и цинк, сглобени на място за по-малко от седмица. При нужда, могат да бъдат разглобени и преместени на друга локация. Конструкцията се издига на бетонни стълбове.
Размерите на ARCA са дължина 12, широчина 10,5, височина 5,8 метра и площ от 130 кв.м.
Вътрешността е облицовани с евкалиптово дърво с дебелина само 3 сантиметра, тъй като външната конструкция е достатъчно здрава и устойчива.

house-seekers2

Нуждата от енергия на ARCA е минимална. Специалното покритие на цялата конструкция отразява слънчевите лъчи, а повдигнатата на колони конструкция позволява на въздуха да циркулира под постройката, охлаждайки я. Вятърни турбини разположени на покрива изкарват топлия въздух от вътрешността.

Постройката спокойно може да приюти семейство с деца. Разполага с напълно обзаведена кухня и баня. При нужда от повече пространство леглата в двете спални лесно се трансформират в дивани. Всекидневната, част от която са кухнята и къта за хранене, е голямо открито пространство, окъпано в светлина. Изобилието от място позволява провеждане на различни уъркшопове и обучителни мероприятия.
Близостта на водопада прави мястото още по-привлекателно и екзотично. Да учиш, работиш или просто да почиваш на крачка от цивилизацията, но потопен в тишина, жива природа и уникални гледки – какво по-добро да подариш на семейството и сетивата си?

Ако в главата Ви се върти идея за нещо подобно, тук сме за Вас. Мислим, чертаем, мечтаем, създаваме, усъвършенстваме и винаги сме отворени за новото. Къща, дом, сграда – каквато и да е, от идея до цялостно перфектно изпълнение, ще намерите при нас.

house-seekers1
house-seekers3
house-seekers6
house-seekers8

Източник: www.markobrajovic.com/architecture-interior-design/arca



Call Now ButtonЗвънни