Блог

Императорската гъба шийтаке и как да я отгледаме в оранжерията: Част 2

17 февруари, 2017 | Сподели: |

Шийтаке

След първата част на материала „Императорската гъба шийтаке и как да я отгледаме в оранжерията: Част 1“, време е да продължим разговора си за шийтаке и начините на отглеждането и.

 

Шийтаке е една от най-добре проучените гъби. Съдържа специфичен полизахарид, наречен лентинан. Той именно използва имунната система за да влияе на организма и на него се дължат противотуморните свойства на гъбата.

 

В Япония шийтаке има статут на официален лек срещу рак на стомаха. В САЩ е защитник на военните при радиационни облъчвания.

 

Шийтаке подпомагат имунната система. Незаменим помощник са по време на лъче – и химиотерапии. Намаляват мазнините в кръвта и регулират кръвната захар. Някога, в Япония, били използвани и за лечение на захарен диабет. Грижат се и за нормалното кръвно налягане. Счита се, че гъбата е ефективна и при проблеми с яйчниците, щитовидната жлеза, синусите, белите дробове и различни видове рак.

 

Как работи шийтаке при рак? Стимулира макрофагите. Като резултат, човешкият организъм започва да отделя високомолекулният белтък перфорин, който е главен показател за защитата на организма от злокачествени заболявания. Перфоринът изяжда мембраната на заразените клетки. Те губят течности и умират. Лентинанът освен T-лимфоцитите, активизира и NK клетките, които са основния унищожител на вирусите.

 

Шийтаке са и кулинарен специалитет. Те са задължителна съставка за популярната азиатска супа мисо и много други местни ястия.

 

Висококачествен подтип шийтаке е т.нар. donko – с буквално значение „зимна гъба“. Друг супериорен вид шийтаке е huāgū – или „гъба цвете“. И двете разновидности се произвеждат при ниски температури.

 

За отглеждането на шийтаке изберете широколистен листопаден вид дървесина. Отсечете дървото, когато е в период на покой и листата му са окапали. Тогава в дървесината има най-голямо количество захари. За успешно отглеждане на шийтаке ви трябва здрава, чиста от други видове дървесина. Нарежете я на пънчета с дължина от 1 метър до метър и половина и диаметър до 20 см. Следва заразяване на дървесината с мицел на шийтаке, отгледан в лабораторни условия върху дървени стърготини. Как се случва заразяването с мицел? Процесът се нарича „инокулация“ и се състои в пробиване на шахматно разположени отвори в дървото. Следва тяхното запълване с мицел и последващо затваряне с дървен нит. Последна стъпка е замазването с восък. Време е за разполагане на пънчетата в оранжерията.

 

Периодът на инкубация е от няколко месеца. Следва киснене на пънчетата във вода (през месец – два), за да се стимулира гъбата. Може да се приложи и дъждуване. Гъбите ще плододават в продължение на до 5 години.

 

Каква реколта да очаквате? До 1,5 кг шийтаке от пънче. Изключително подходящ вид за отглеждане в места с влажен климат. Тук незаменима е оранжерията. Тя стимулира допълнително гъбата и плододаването може да нарасне до няколко пъти годишно. Изкарайте допълнителни средства с нейна помощ. Отгледайте собствена реколта императорска гъба шийтаке!

 

Пазарът е огромен. Решавате вие.



Call Now ButtonЗвънни