Блог

Живите мостове на Индия

27 ноември, 2015 | Сподели: |

Февруари, 2015 година. Един мъж се изгубва из щата Мегхая, Индия. Погълнат изцяло от местните чудеса, той неусетно се адаптира – точно по Дарвин – „Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се адаптира към промените.“
Вече носи съответните физически, ментални, лингвистични умения да оцелее и да се впише в местната среда. Месец обикаля из дивия индийски щат, погълнат от живата архитектура на мостовете със свой живот. Тези необичайни дишащи структури се изработват от местните. Младите корени на индийското каучуково дърво се преплитат докато все още са гъвкави в търсене на полезни структури – мостове и стълби.
living-bridges1
Някои от тези необикновени съоръжения са известни на туристите и съответно привличат интерес, още туристи и парични потоци. Огромна част от тях обаче, са скрити, недобре поддържани и застрашени от изчезване поради различни причини – замърсяване на природата или пък изместване от по-модерните и стандартни железни мостове.
В мисия за спасяване на живите мостове на Индия се впуска вече адаптирания и влюбен в тях Патрик Роджърс – някога загубен, той вече е открил своята мисия. Желанието му е чрез платформата за събиране на средства gofundme.com да събере 7500 долара, с чиято помощ да предприеме пътуване в търсене на живите съоръжения. Да картотекира, измери, снима максимално голям брой от тях и да качи данните в Интернет с две цели – да ги популяризира и така да привлече приходи за местните, както и да допринесе за съхраняването им във времето. Все пак, тези 45 метрови дървета на по над 500 години са нещо живо и невероятно красиво.
Мостовете, формирани от корените им, са като излезли изпод ръката на Мартин и режисурата на Джаксън, елфически съзидания. „Да не губим още едно чудо на природата“ – призовава Патрик. Съгласявам се с него.
Малко за платформите за акумулиране на средства като gofundme.com, www.indiegogo.com, www.collectim.com и много, много други: базирани са на т.нар. crowdfunding – събиране на средства от много хора (англ. език: crowd = тълпа) Всеки може да качи своя проект на тях и ако хората преценят, да го финансират с избрана от тях сума. Ако за определеното от създателя на проекта време се съберат определените средства се счита, че идеята е добра и средствата се отпускат. Ако обаче проектът не намери достатъчно сподвижници, парите се връщат обратно на спонсорите.
Корените са нещо много важно. Нека запазим не само индийските дишащи мостове, но и да запазим и създадем свои собствени корени. Основният за нас е дома. Своя открийте или създайте с нас. Къщи, проекти, материали, професионалисти.

Източник: www.gofundme.comЗвънни