Блог

Поглед към Перу: Chontay house

20 октомври, 2015 | Сподели: |

Перу, родината на чиму, чаван и инките, пази „Изгубения град“, разположен на 2430 м надморска височина Мачу Пикчу, платото Наска, безброй археологически обекти и спомена за древни цивилизации. Тук снага издигат част от възвишенията на Андите, долината на Амазонка е скрита под плътното покривало на джунглата, а езерото Титикака е поделено на запад с Боливия.
Днес в демократичната президентска република преобладава смесеното население – метиси, а наред с испанския се говори и древният кечуа.
Историята е навсякъде. В древни паметници, руини, храмове, пътища, езици…

mv4
Тук, югоизточно от столицата Лима, в спокоен селски район, в земеделски имот от 5,8 дка се издига Chontay house, дело на архитект Marina Vella. Еднофамилната къща от две постройки е изградена от естествени устойчиви материали – камък, дърво, глина – по местни традиционни методи. Конструкцията на дома, подове, врати, прозорци са от местна дървесина, евкалипт, кирпич, тръстика.
Камъкът, вложен в имота, дава устойчивост на двете сгради, а растението с дълбока коренова система, ветивер, засадено край зидовете подсилва основите им.
Природата е навсякъде. Освен като строителен материал, тя е неразделна част от дома, достъпна чрез огромни стъклени плъзгащи стени. Всичко е окъпано в светлина. Обзавеждането е традиционно. Цялостният интериор – изключително уютен. Безброй възглавници и пъстроцветни тъкани килими покриват парчета от пода, превръщайки ги в привлекателни кътчета за отмора. Прекрасен дом, почитащ традициите на Перу.

Каквито и да са архитектурните традиции на Вашия народ, ние можем да ги пресъздадем за Вас. Професионалисти, висококачествени материали, новаторство, креативност, идеи. Нещичко в българската традиция, вижте тук.
mv10
mv15
mv18
mv19
mv21
mv25
mv29

Източник: www.marinavellarquitecta.comЗвънни