Блог

Модерно нискоенергийно калифорнийско ранчо дава нов смисъл на живота в провинцията

7 юни, 2016 | Сподели: |

Колко от Вас се засегнаха? Сигурно всички, освен столичаните. Под „провинция“ имам предвид наистина малките населени места, селата. Това, което реално думата носи, като смислова натовареност, за широкоскроените хора. Провинцията, демек, малкото селище, е мястото, където са работните хора. Чистите. Тия, с наистина силна връзка с природата, която има дава сили. Там тези, които имаме късмет, някога сме варили компоти, лютеница и дори сме виждали как се коли прасе! И кози наживо сме виждали.. Ех, провинцията…

ranch1
ranch2

Да се върна на предмета на настоящото писание: Тhe Hupomone Ranch е името на нискоенергийна дървената фермерска къща, предмет на настоящия материал. Това е ранчо от дърво, реновирано, красиво, дом на млади американци с три деца. Мястото е Chileno Valley, на крачка от Петалума, Калифорния.

Виновниците за визията на тази нискоенергийна съвременна дървена фермерска къща са Turnbull Griffin Haesloop Architects.

Целият имот е 535 декара. Модерната дървена нискоенергийна фермерска къща, разположена на него пък – 232 кв.м.

Устойчивото земеделие, с което се занимава семейството предполага и подходящ, съобразен с това дом. Точно това са сътворили архитектите – модерна, нискоенергийна, дървена фермерска къща, място на здравословен, щастлив семеен живот в унисон с природата.

ranch3
ranch4

Дървеното нискоенергийно еко – ранчо къща, събира семейството във всекидневна на приземното ниво, с южно изложение, обляна в светлина. Под заострения покрив, цялата стена е стъклена. Вратите, които са част от нея, лесно се отварят широко и канят природата във вътрешността на дървената фермерска нискоенергийна къща. Точно до всекидневната е кухнята – бяла, светла, модерна. Задната, северна стена, също в долната си част е стъклена. Там е и стълбището, което води до горното ниво на нискоенергийната постройка. Спалните огледални на кухнята, са потопени в бяло и естествени земни нюанси в текстилните интериорни елементи.

Къщата има сертификат за енергийна ефективност платинен LEED и съответните енергоспестяващи елементи, които намаляват разходите с 24 до 50%. Изолация, пасивни системи за вентилация, соларни и фотоволтаични системи гарантират функционирането на дървеното ранчо – къща в синхрон с природата.

Източник и снимки: www.tgharchitects.com



Call Now ButtonЗвънни