Блог

Горска хижа? Да, но каква!

29 декември, 2015 | Сподели: |

Лейдисмит, Квебек, Канада – закътана дървена семейна хижа, близо до езеро, жадува промяна. Годините (70) вече и личат и натежават. Когато имотът преминава в ръцете на сина, той решава да му придаде нов облик и стабилност. Консултантите от Kariouk Associates обаче, откриват, че моментът на спасението е преминал. Трябва да се събори старото и да се изгради ново. По сантиментални причини, изискване на собственика е, да се запазят размерите и разположението на някогашната постройка. Използват оригиналните чертежи. Елементите са доставени на място и сглобени, което спомага за снижаване на разходите и времето. Основният използван материал е CLT = cross laminated timber – кръстосано слепена слоеста дървесина.
mountain-hut1
CLT се състои няколко слоя сушени дървени дъски, като всеки следващ е напречно скрепен с предишния и заедно образуват твърд, правоъгълен панел. CLT е материал за мащабно строителство и се използва предимно за изграждане на т.нар. сглобяеми постройки. Той е лек, но много здрав и с отлични характеристики за устойчивост, вкл. на пожар, топлина и земетресения.
В този проект CLT е от лепени слоести дъски от черен смърч. С него са покрити всички повърхности, с изключение на тези в банята. Технологията напомня на изграждането на хижи от дървени стволове в миналото (а и днес) – изцяло естествени материали и сглобяване на отделните елементи в цяло. Индустриален вид на постройката придава външната електрическа система на имота.
Гледката пък, панорамна и към езерото, осигурява дървената веранда на хижата.
mountain-hut2
Интересуват Ви сглобяемите къщи? Ние сме точните хора! Със собствена производствена база, изключително високо качество, сертификати, умения, специалисти… Сглобяемите ни нискоенергийни къщи са под марката RichHouse, която от своя страна е собственост на „МКМ – БГ Груп“ ООД. Още – тук.
mountain-hut4

Източник и снимки: www.kariouk.comЗвънни