Блог

„Свети Якоб“, Холандия – църквата, превърната в дом

31 юли, 2015 | Сподели: |

church-converted-1

Да благодарим на добрите архитекти за добрите идеи!

Най-добрите от тях са тези, с най-богатото въображение. Като деца са чели безброй приказки, сигурна съм. Продължили са с фентъзито (Поклон, сър Тери). И имат страхотен поглед към света, обхващащ много гледни точки наведнъж. Какво са измислили този път?

Холандските визионери от Zecc Architecten са решили, че чудесна стара църква – исторически паметник, в Утрехт, Холандия, е равна = на чудесна нова къща. Божият дом е трансформиран в хмх, човешки. Решението е много интересно и някак поставя начало на борбата със статистиката, според която от 1970 година насам, повече от 1000 църкви в Холандия са изоставени, в последствие 1/3 от тях са разрушени. С тях – и наследството, които носят. Историческите пластове на населените места отслабват.

Как да дадем ново предназначение на старото и да го запазим като част от пейзажа и духа на Холандия? Ето на този въпрос отговаря екипът на Zecc Architecten. Високите тавани, огромните вътрешни пространства, страхотните витражни прозорци са само плюс в тази мисия.

„Свети Якоб“ в Утрехт сега е Дом.

Последната служба в църквата, е била през 1991 година. После тя е приютила антиквариат за мебели, а от време на време е огласявана от малки концерти. Достроеният за целите на шоурума за обзавеждане мецанин (полуетаж) в последствие е частично отстранен от Zecc, с цел максимално разширяване на пространствата и светлината.

Жилищното пространство е отделено от останалите обеми на сградата. То е със статут на временна конструкция под шапката на исторически паметник и може да бъде разрушено във всеки един момент, ако предназначението на „Свети Якоб“ се промени. Изградено е от стомана, дърво и гипсокартон и не е физически свързано с църковните стени, колони и арки. Парапети и стъклени прегради маркират ненатрапчиво границите на вписаното в църквата жилище.

Под полуетажа са разположени спалните, кабинет и баня, озарени от естествената светлина, идваща от кухини, разположени в пода и стените. Църковните пейки са част от настоящата трапезария. Съществуващите прекрасни дървен под, витражи, врати са ремонтирани и блестят с нова светлина в това интересно необичайно пространство. Сред изцяло бели стени и разкошни редици прозорци с розетки във всички цветове на дъгата, тук-там има диван, кресло, табуретка-камък, лампа, картина или пък…барабани.

Архитектите и дизайнери от Zecc са успели да запазят идеята и облика за църковна сграда, като в същото време жилищното пространство е ясно очертано и заявено. Сградата не е разделена на клетки, нито променяна така, че да не може да върне стария си облик, ако реши да стане обществена сграда. Или пък църква?

church-converted2

church-converted-9

church-converted-7

church-converted-6

church-converted-5

church-converted-4

church-converted-3

church-converted-8

Източник: www.boredpanda.comЗвънни