Блог

Приказка за пънчетата в мечтаната къща

28 юли, 2015 | Сподели: |

Мечтаната къща вече е факт? (Ако не е познайте си я тук) Дойде време за обзавеждане. Оттук-оттам си набавихте по-големите мебели. Време е за по-малките такива. Иска ви се да направите част от дома си нещо от естествени материали? Ама ако може, да не е талашитено. Да видим, можем ли да помогнем. Какво ще кажете, за пънчета? От тях или по-голямо парче дървесен ствол можете да си направите страхотни неща – от пътечка в двора до нощна масичка, или пък холна такава; табуретки, саксии, пана за стената и какво ли още не. Червеният кедър, секвоята и дъба са най-подходящи. Което разбира се, не значи, че не можете да използвате друг вид дърво.

пънчета в мечтаната къща

Какво ще ви трябва в най-общи линии:

пънчета в мечтаната къща

1. Дървото диша, пие вода, гние, приютява различни животинки, докато е живо. След отрязване, трябва да съхне поне 6 месеца, ако климата е влажен и вали много, най-добре в гараж или някъде другаде на закрито.

2. Ако вече си имате пънче отнякъде, просто го внесете на закрито за седмица – две. Съобразете височината му с предназначението му – масичка, столче – вие решавате.

кора на пънчето 3. Изсъхне ли, време е да отстраним кората. Това може да направите с помощта на чук, длето или лост. Вкарайте лоста зад кората, удряйте с чука, докато се разхлаби достатъчно. За някой видове дърво няколко удара са достатъчно. Махнете кората. (Да, трябва да се махне, иначе ще падне сама след време) Ако кората е особено упорита и лост не върши работа, на помощ идва длетото. Вкарайте го внимателно зад нея и внимавайте да не нараните дървесината.

4. Честито! Имате си обезкорено пънче! Не се притеснявайте, ако е леко нацепено отстрани. Това придава характер и повече истинност на облика му. Време е да го поизгладим. Използвайте няколко различни шкурки. Почистете влакната и продължавайте да шкурите, докато при прокарване на ръка по повърхността на пънчето не усетите гладкост без неравности.

шкурка за пънчетата

5. Избършете с навлажнена кърпа без власинки или с леко абразивна такава. Почистете добре.

6. Незадължителна стъпка: Байц – само ако желаете да промените и/ или балансирате естествения цвят на пънчето, байца ще проникне в порите на дървото, без да ги запушва; ще запази структурата и красивия му рисунък; нанесете с четка или обикновена хартиена кърпа; изберете цвят по близък до пънчето;

крачета за пънчета7. Полиуретанов лак или друг запечатващ продукт за дърво – нанесете с четка с естествен косъм по цялото пънче. Не се притеснявайте, ако повърхността потъмнее; след изсъхване ще си върне предишния цвят. След като първата ръка изсъхне, внимателно минете с фина шкурка повърхността, за да отстраните всички грапавини и неравности. Финия прах след шкуренето ще изчезне с нанасянето на втората ръка лак.

За „стените“ на пънчето са необходими 2-3 ръце пак, а за повърхността му – около 6. (Там се лакът попива много повече в дълбочина) Винаги изчаквайте нанесения слой да изсъхне добре, преди да нанесете следващ.

stump-ready8. Ако ще добавяте крачета, сега е момента.
Пробийте с дрелката подходящи дупки според захващането им, монтирайте.
Готово!

Поздравления! Вече имате страхотно пънче, което можете да използвате като част от интериора в градината на мечтаната къща, любим за игри на децата; за нощна или холна масичка, защо не и за столче? Ако направите няколко, можете да ги разположите около подходяща маса в градината. За това, както и за пана и саксии от пънчета, четете в следващите ни материали. Създайте интериора в своя дом сами, с наша помощ.

Източници: www.homeguides.sfgate.com, www.theartofdoingstuff.comЗвънни