Блог

Новата супер-храна краставицата живее най-дълго в оранжерията

9 май, 2016 | Сподели: |

Краставиците все по-често са спрягани за суперхрана. При едно задължително условие обаче – да си купите биo такива, или още по-добре – да си ги отгледате сами. Разбира се, това е най-добре, както за много други зеленчуци, да направите в оранжерия, за да гарантирате по-дълъг цикъл на производство и по-богата реколта.

Защо е за предпочитане краставицата да е био или от проверен производител, или да си я отгледате сами в собствената оранжерия? Защото често краставиците, които продават в магазините, са пръскани с пестициди. Което пък, както всички знаем, не е добре. Най-много витамини се съдържат именно в кората на зеленчука, а тя е най-заразена, ако той е пръскан с пестициди.

Ежедневната консумация на краставици, собствено или проверено производство в оранжерия, спомага нашето здраве. 100 грама от зеления зеленчук, съдържат само 15 калории и 0,1 грама мазнини.

Краставицата съдържа и цели 95% вода, което значи, че спомага хидратацията на организма, като същевременно се включва в изхвърлянето на токсините. Паралелно с това, тя съдържа и фибри, което я прави много подходяща храна за хора, които искат да редуцират теглото си.

Ползите от краставиците, отгледани собственоръчно в оранжерия, не спират дотук. Тя е и много полезна за диабетно болните, тъй като спомага панкреаса в производството на инсулин. Същевременно пък, помага и за спадане нивата на „вредния“ холестерол. Магнезия, калия и фибрите в зеления зеленчук с дълъг живот в оранжерията, помагат да държим кръвното си налягане в граници. Сочат краставицата и като добра храна за профилактика на ракови заболявания.

Зеленият зеленчук, много традиционен за България и оранжерията, е от значение и за здравето на ставите. Той е от полза за съединителната тъкан, заради съдържащите се в него силициев диоксид, магнезий, калий, калций, витамини А, В1, В6, С, D. Облекчава при артритни състояния и подагра, в комбинация със сок от моркови, чрез редуциране нивата на пикочната киселина.

Витамините в краставицата тонизират. Спокойно, ако сте уморени, вместо да посегнете към поредната чаша кафе, можете да хапнете от полезния зеленчук с високи добиви в оранжерията.Звънни