Блог

За домата и дългия му живот в оранжерията

13 април, 2016 | Сподели: |

Знаете ли, че доматът всъщност е от семейство картофови? До днешното си почетно място на българската трапеза, е извървял дълъг път. Началото му тръгва от отвъдоекеанските Централна и южна Америка. Казват, че родината му е Мексико, а испанските колонизатори на Америките, са го пренесли по света. От тези далечни места е и името домат – от езика на ацтеките нахуатл „томатл“.
Въпреки, че доматът е многогодишно растение, всъщност го отглеждаме като едногодишно такова. Често, доматът живее в оранжерия, която му осигурява много по-дълъг живот.
Обичайно, височината му стига от един до три метра. Както всички знаете, стъблото му изобщо не е дебело, напротив. Обикновено обаче се прикрепя без проблем за други растения. А и е достатъчно здраво, за да носи прекрасния вкусен зеленчук. Листата на домата пък, са леко назъбени по края и мъхести. Цветовете са жълти и с по пет заострени венчелистчета всеки.
Сортовете домати са многообразни – като цвят, размер, вкус и т.н.
Въпреки, че много хора, дори и аз, в тази статия, постоянно наричаме домата „зеленчук“, всъщност той се води плод.
Вирее при температури над 25, но до 30 градуса. Под 15 не може да цъфти, следователно и да продължи развитието си. Под 10 пък, спира да расте. Изобщо, ако искате да поникне доматеното семе, трябва почвата да е поне с температура от 15 градуса по Целзий.
Доматът не се полива директно. Полива се почвата, в която е засят. Важно е тя да е влажна. Самото растение обаче – не, защото това може да доведе до развитието на различни доматени-обвързани-с-повишената-влага болести. Затруднено опрашване е другата неприятна последица от влажното растение.
Твърде сухите въздух и почва пък, карат домата да гние. Лесно ще познаете подобен проблем – върха на плода започва да потъмнява. Това е така, защото наличната влага се пренасочва към израстъците, а в плодовете тя вече недостига. Следете внимателно оводняването на домата. Пресушен ли е, дори и да го полеете допълнително, ще се напука. Преди връзването на домата в оранжерията, добре е обилно напояване веднъж седмично, сутрин, с топла вода. Стане ли достатъчно висок, за да иска фиксиране обаче, поливайте го двойно по-често, но с по-малко количество вода от преди. И не забравяйте – само почвата в основата на стъблото.
Сортовете домати по света са над десет хиляди.
Ако искате сами да отглеждате това вкусно растение, запасете се с подходяща оранжерия. Големите производители използват индустриални такива. Любителите градинари обаче, имат на свое разположение хоби оранжерии, направи си сам оранжерии, стандартни или пък по-професионални оранжерии.
Собственото производство на плодове и зеленчуци е инвестиция в здравето. Вашето и на Вашите семейства. Традиционният за България домат е добър избор за първа реколта във Вашата собствена оранжерия.
За предпочитане е, да консултирате оранжерията си със специалисти, за да изберете най-подходящата за себе си. После – дерзайте. Приятни занимания на открито, на въздух с едно прекрасно и за физиката, и за ума хоби – оранжерията.Звънни