Блог

Вкусното и полезно френско грозде заслужава място във всяка градина

13 юни, 2016 | Сподели: |

Френското грозде е вкусен плод от рода Ribes, който подхожда на всяка градина.

Растението е многогодишен плоден храст с височина от до 2 м. Включва над 150 разновидности. Освен за самостоятелно отглеждане, френското грозде може да се оформи в жив плет.

Основните му цветове са три – червено (Ribes rubrum), бяло (Ribes niveum) и черно (Ribes nigrum). Черното френско грозде е известно и като касис. Разпространено е като диворастящ вид в Западни Родопи. У нас се срещат и:

  • скално френско грозде (Ribes petraeum)
  • алпийско френско грозде (Ribes alpinum)
  • цариградско, познато и като немско грозде (Ribes grossularia) и други разновидности на вкусния плод.

Плодният храст харесва всякакви почви, но предпочита богатите такива. Разположен на слънце или лека полусянка, пак ще цъфти и ще дава плод. Цъфти рано напролет. Не обича големите горещини, харесва северни склонове, влажен и прохладен климат. Бялото и черно френско грозде носят на засушаване. Като цяло растението е студоустойчиво, а цветовете му понасят температури до минус два градуса, а пъпките – до минус три. Все пак, подберете му място, защитено от непредвидени късни застудявания.

ribes-nigrum

Много подходящо за растението е капковото напояване.
Торенето е от голямо значение за френското грозде и особено за касиса. Той има особена нужда от фосфор, в по-малка степен от калий.

Можете да си го отгледате от зрели, зелени резници, с дължина около 20 см, които се сеят наесен; чрез разделяне на храста; семена. Първите години важно е храстът френско грозде да стане силен и да дава рано и обилно плод. С оглед постигане на тази цел, когато растението се развива най-бурно, в месеците от април до юни, осигурете му необходимите азот и калий. Ако те не са достатъчно, то реколтата определено няма да е голяма, а храстът няма да се развие добре.
Юли-септември пък, е времето, когато френското грозде започва да трупа хранителни запаси. Тогава то също има нужда от допълнително подхранване. Суперфосфатите са необходими след третата година, ако преди засаждането са привнесени в почвата. Не използвайте калиеви торове със съдържание и на хлор – растението не го обича. Трябват Ви азот, фосфор и калий.

След като френското грозде прецъфти, подкастрете ниско до земята старите, над тригодишни клони. Оставете няколко, силни издънки, които да не си пречат. Как да се ориентирате? Едногодишните клони са светлосиви, двугодишните – канелени, тригодишните -сиви или сиво-кафеникави, четиригодишните – сивочерни. Ако липсва интензивен растеж – наблегнете на резитба, торене, поливане. Най-обилно плододават силните две- и тригодишни основни клони.

Касисът е изключително богат на витамини и изобщо, всякакви полезности. Той спомага сърцето, кръвното налягане, храносмилателната система. Заедно с белият касис е полезна храна, за диабетици.

Френското грозде в полезен плод, който спокойно можете да си отгледате сами. Защо не го оформите в красив, жив плет, който да направите част от своята градина? Поседнали удобно, на люлеещия се стол, с чаша домашна лимонада в ръка, той ще пълни очите Ви с поредна доза отгледана собственоръчно красива полезност.Звънни